Wykonanie
Wolny weekend, słońce i babeczki - niby tak niewiele potrzeba, więc dlaczego zgranie w czasie tych
trzech składowych, graniczy z cudem? Ale udało się - byliśmy dziś na pikniku! W pełnym słońcu, z pysznymi babeczkami... :)Babeczki piknikowe powstały na podstawie przepisu, na muffinki
wiśniowe z
płatkami owsianymi z " muffinkowej książki ". Są też kolejną propozycją w Festiwalu
płatków owsianych .
250 g
borówek amerykańskich (dałam mrożone)3/4 szklanki
oleju250 g
mąki pełnoziarnistej60 g
płatków owsianychłyżeczka
cynamonu2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sodysól2
jajka150 g
cukru2 łyżki
cukru pudru z
wanilią200 g
jogurtu naturalnegoczubata łyżka
masła2 łyżki
cukru pudru3 łyżki
mąki pełnoziarnistej
cukier puderPrzygotować kruszonkę:
masło posiekać, wymieszać z
cukrem i
mąką, aż powstaną grudki. Odstawić do lodówki.
Mąkę wymieszać z
płatkami owsianymi,
cynamonem,
proszkiem do pieczenia,
sodą i szczyptą
soli.
Jajka roztrzepać, dodać
cukier,
cukier waniliowy i
olej, następnie
jogurt i
borówki (zostawić ok. 1/5). Masę jajeczną połączyć z mączną, mieszając tak długo, aż wszystkie składniki będą wilgotne. Napełnić
ciastem foremki, do 3/4 wysokości, ozdobić pozostałymi
borówkami i posypać kruszonką.Piec ok. 25-30 min. w temperaturze 180 stopni. Ostudzone posypać
cukrem pudrem.Smacznego!