Jedne z ulubionych muffinków mojej mamy. Podpatrzone kiedyś u Kornika, pieczone z moimi małymi zmianami. Szczerze polecam.Składniki-80 g masła-220 g wiśni ze słoika-250 g mąki (użyłam 200g)-80 g płatków owsianych górskich (użyłam 130g)-1 łyżeczka cynamonu-1 łyżeczka proszku do pieczenia-1/3 łyżeczki sody oczyszczonej-szczypta soli-2 jajka-120 g cukru-1 łyżeczka ekstraktu waniliowego-220 g jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany-cukier puder do posypania (opcjonalnie)PrzygotowanieMąkę wymieszać z płatkami, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą, solą. W oddzielnej misce roztrzepać jajka z cukrem, ekstraktem, roztopionym masłem. Stopniowo dodwać jogurt i całość mieszać, następnie dodać wiśnie. Wsypać suche składniki, mieszać łyżką do połączenia w jednolitą masę.Przełożyć masę do papilotek umieszczonych w formie do muffinów. Ciasto powinno wypełnić papilotki do 3/4 ich wysokości.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 20-25 minut. Muffiny studzić 5 minut w formie, potem przełożyć na kratkę i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem można posypać muffinki cukrem pudrem.Smacznego ;-)