Wykonanie
Muffinki to bardzo urokliwe maleństwa. Lubicie?Dla mnie ich głowną zaletą jest to, że nie trzeba do ich przygotowania używać nawet miksera, że są dziecinnie proste w wykonaniu, że jest ich milion wariacji, że pasują na każą okazję, że jeszcze nie spotkałam nikogo, kto by ich nie lubił.I do tego trwa lato. Mniej lub bardziej kapryśne, ale jednak lato. A czy jest coś bardziej osobliwego w lecie niż
owoce jagodowe?????
Truskawki,
maliny,
jagody,
jeżyny, nasuwa mi się tylko jedno słowo: UWIELBIAM. I zawsze czekam na nie przez okrągły rok.Nie marnuję więc faktu, że SĄ. Przedstawiam Wam muffinki z
truskawkami, w pełni owsiane, na
maślance.2 szklanki
mąki owsianej (
płatki owsiane mielimy w blenderze na
mąkę)1/2 szklanki
płatków owsianych (grubych)1/2 szklanki
miodu1
jajko2 łyżki rozpuszczonego
masłaszklanka
maślanki naturalnejłyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
sodypłaska łyżeczka
proszku do pieczenia2 garście posiekanych
migdałów (opcjonalnie)1/2 kg
truskawekłyżka
brązowego cukruTruskawki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.Składniki suche łączymy ze sobą w jednej misce, mokre w drugiej, następnie dodajemy suche do mokrych i wszystko mieszamy widelcem do połączenia składników. Dodajemy
truskawki i
orzechy, ponownie lekko mieszamy.Papilotki napełniamy masą do 3/4 wysokości, z wierzchu posypujemy
cukrem i
cynamonem.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.



Acha, jeszcze jedna uwaga! Muffinki znikają w mgnieniu oka;)