Wykonanie
Robi się je niezwykle szybko, w podobny sposób jak muffiny. Najlepiej smakuje prosto z blachy, jeszcze ciepłe. Przepis znalazłam na blogu (klik).
Składniki - ciasto:3 szklanki pół na pół
mąki pszennej i pełnoziarnistejłyżeczka
sodyłyżeczka
proszku do pieczeniaszklanka
jogurtu naturalnego3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
oleju3
jajkaMieszam osobno składniki mokre i suche. Mieszam i przelewam masę jajeczno -
jogurtową do suchych składników. Mieszam, aż powstanie gładka masa. Przelewam do małej tortownicy lub małej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wysypuję pokrojone na kawałki:
truskawki (ok. 25 dag)
rabarbar - 3-4 łodygiwymieszane z 3 łyżkami
cukru pudru.Przygotowuję kruszonkę:pół szklanki
mąki pszennej1/3 szklanki
cukrućwierć kostki twardego
masłaszczypta
proszku do pieczeniaPodane składniki zagniatam, aż utworzą się wyraźne grudki. Rozkruszam je na
owoce.Ciasto piekę ok. 50 minut w 180 stopniach. Po tym czasie studzę je najpierw przez 5 minut przy uchylonych drzwiach piekarnika.
Przepis bierze udział w akcjach: