Wykonanie
Ostatnio udało mi się upolować jeszcze
rabarbar. Postanowiłam, że wykorzystam go do kompotu oraz do prostego placka. Robiłam już kiedyś podobne ciacho (przepis tutaj), tym razem postanowiłam wzbogacić je o dodatek
truskawek :). Latem często piekę ciasta z
owocami, bo nie wymagają zbyt wiele pracy i po przygotowaniu są odporne na wysokie temperatury. Na blogu znajdziecie różne wariacje na temat placków z
owocami. Czasem przygotowuję je na
maślance lub
jogurcie, innym razem dodaje
kakao. Zmieniam także
owoce, zależnie od tego co mamy aktualnie w sezonie.
Składniki:(foremka 20 x 30 cm)4
jajka200 g
masłaszklanka
cukru + 2 łyżki stołowe2 szklanki
mąki pszennej1 i ½ łyżeczki
proszku do pieczenia1-2 łodygi
rabarbarugarść
truskawekcukier puder do dekoracjiPrzygotowanie:
Masło roztapiamy i odstawiamy do ostudzenia.
Jajka wybijamy do miski i miksujemy z
cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą wcześniej
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie łyżką. Dolewamy ostudzone
masło i dokładnie mieszamy.Ciasto wylewamy na blaszkę o wym. 30 x 20 cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
Rabarbar i
truskawki kroimy na kawałki, układamy na cieście bardzo lekko je dociskając. Pieczemy 40-45 minut lub do tzw. "suchego patyczka" w 170 stopniach. Przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego!