Wykonanie
Rabarbar w czystej postaci odkryłam tak naprawdę dopiero tej wiosny. I choć czasu mało, to znajduję sposób by intensywnie smakować ten sezonowy przysmak. Tym razem w duecie z
truskawkami. To właściwie zwykłe ciasto. Pyszne ciasto na co dzień. Dosłownie. Blaszka znika w ciągu doby. Ale co tam, na drugi dzień można upiec kolejną,
owoców jest pod dostatkiem.
Truskawki i
rabarbar możecie zastąpić każdymi innymi sezonowymi
owocami.
Składniki:0,5 kg
maki pszennej150 g
cukru (użyłam brązowego)100 g
masła2
jajka0,5 szklanki
śmietany1 łyżeczka
proszku do pieczeniaokoło 250 g
truskawek przekrojonych na półokoło 150 g
rabarbaru pokrojonego w centymetrowej grubości kawałki
cukier puderPrzygotowanie:Piekarnik rozgrzej do temperatury 180'C.
Masło i
cukier ucieraj mikserem przez około 5 minut. Ja użyłam
cukru brązowego, który nie do końca chciał się rozpuścić, ale nie przejmowałam się tym i kontynuowałam przyrządzanie ciasta. Po tym czasie dodaj
jajka i ubijaj jeszcze przez 2 minuty - masa nabierze puszystości. Dodaj
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia oraz
śmietanę - wymieszaj. Masę przełóż do prostokątnej blaszki i rozprowadź równomiernie. Wierzch ciasta posyp pokrojonymi
owocami. Piecz około 40 minut. Lekko przestudzone ciasto udekoruj
cukrem pudrem.