ßßß
 
            
         Składniki:0,5 kg maki pszennej150 g cukru (użyłam brązowego)100 g masła2 jajka0,5 szklanki śmietany1 łyżeczka proszku do pieczeniaokoło 250 g truskawek przekrojonych na półokoło 150 g rabarbaru pokrojonego w centymetrowej grubości kawałkicukier puderPrzygotowanie:Piekarnik rozgrzej do temperatury 180'C. Masło i cukier ucieraj mikserem przez około 5 minut. Ja użyłam cukru brązowego, który nie do końca chciał się rozpuścić, ale nie przejmowałam się tym i kontynuowałam przyrządzanie ciasta. Po tym czasie dodaj jajka i ubijaj jeszcze przez 2 minuty - masa nabierze puszystości. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę - wymieszaj. Masę przełóż do prostokątnej blaszki i rozprowadź równomiernie. Wierzch ciasta posyp pokrojonymi owocami. Piecz około 40 minut. Lekko przestudzone ciasto udekoruj cukrem pudrem.
Składniki:0,5 kg maki pszennej150 g cukru (użyłam brązowego)100 g masła2 jajka0,5 szklanki śmietany1 łyżeczka proszku do pieczeniaokoło 250 g truskawek przekrojonych na półokoło 150 g rabarbaru pokrojonego w centymetrowej grubości kawałkicukier puderPrzygotowanie:Piekarnik rozgrzej do temperatury 180'C. Masło i cukier ucieraj mikserem przez około 5 minut. Ja użyłam cukru brązowego, który nie do końca chciał się rozpuścić, ale nie przejmowałam się tym i kontynuowałam przyrządzanie ciasta. Po tym czasie dodaj jajka i ubijaj jeszcze przez 2 minuty - masa nabierze puszystości. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę - wymieszaj. Masę przełóż do prostokątnej blaszki i rozprowadź równomiernie. Wierzch ciasta posyp pokrojonymi owocami. Piecz około 40 minut. Lekko przestudzone ciasto udekoruj cukrem pudrem.


