ßßß Cookit - przepis na Ciasto z truskawkami i rabarbarem

Ciasto z truskawkami i rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Rabarbar w czystej postaci odkryłam tak naprawdę dopiero tej wiosny. I choć czasu mało, to znajduję sposób by intensywnie smakować ten sezonowy przysmak. Tym razem w duecie z truskawkami. To właściwie zwykłe ciasto. Pyszne ciasto na co dzień. Dosłownie. Blaszka znika w ciągu doby. Ale co tam, na drugi dzień można upiec kolejną, owoców jest pod dostatkiem. Truskawki i rabarbar możecie zastąpić każdymi innymi sezonowymi owocami.
Składniki:
0,5 kg maki pszennej
150 g cukru (użyłam brązowego)
100 g masła
2 jajka
0,5 szklanki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
około 250 g truskawek przekrojonych na pół
około 150 g rabarbaru pokrojonego w centymetrowej grubości kawałki
cukier puder
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180'C. Masło i cukier ucieraj mikserem przez około 5 minut. Ja użyłam cukru brązowego, który nie do końca chciał się rozpuścić, ale nie przejmowałam się tym i kontynuowałam przyrządzanie ciasta. Po tym czasie dodaj jajka i ubijaj jeszcze przez 2 minuty - masa nabierze puszystości. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę - wymieszaj. Masę przełóż do prostokątnej blaszki i rozprowadź równomiernie. Wierzch ciasta posyp pokrojonymi owocami. Piecz około 40 minut. Lekko przestudzone ciasto udekoruj cukrem pudrem.
Źródło:http://www.smakocie.com/2013/06/ciasto-z-truskawkami-i-rabarbarem.html