Wykonanie
Tort, który powstał, bo miałam ochotę "na coś słodkiego", ale sama dokładnie nie wiedziałam na co... "Chodziło" za mną coś
kawowego, później stwierdziłam, że może jednak zrobię brownie z
malinami, a na koniec postanowiłam, że mam jednak ochotę na coś
kokosowego:) Nie mogłam się zdecydować na żadne konkretne ciasto, zatem tak też powstał pyszny, "wypasiony" tort:D Zrobiłam go na mięciutkim, wilgotnym,
czekoladowym spodzie brownie, który przykryłam puszystym kremem
kawowym, na to dałam gęstą frużelinę
malinową, posmarowałam ją cudnym
kokosowym kremem i przykryłam całość drugim blatem brownie. Ale ponieważ dalej było mi mało, a nie miałam
serca do tradycyjnej, pięknej dekoracji
tortu, poszłam na łatwiznę i posypałam go świeżo uprażonym, niesolonym popcornem (!), który oblałam toną przepysznego kajmaku!:) Nie
będę ukrywać - tort ostro "idzie w biodra", ale kto by się tym przejmował, kiedy kiecka sylwestrowa już dawno
wisi w szafie, można więc bez wyrzutów poszaleć!:) A kto z Was się odchudza, niech lepiej zacznie od... poniedziałku:)))SKŁADNIKI NA SPÓD BROWNIE:1 szklanka
oleju (użyłam rzepakowego)2 szklanki
cukru brązowego2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii2
jajka1 szklanka
mąki3/4 szklanki
kakao1/4 łyżeczki
soli3/4 łyżeczki
proszku do pieczeniaSKŁADNIKI NA FRUŻELINĘ
MALINOWĄ:500 g
malin (użyłam mrożonych)4 łyżeczki
żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej
wody3/4 szklanki
cukru3 łyżeczki
mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach
wodySKŁADNIKI NA KREMY -
KAWOWY I
KOKOSOWY:500 g
mascarpone (całkowicie zimnego)300 ml
śmietany kremówki 36% (całkowicie zimnej)6-8 łyżek
cukru pudru2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej3/4 szklanki
wiórków kokosowychDODATKOWO:niesolony popcorn1 puszka kajmaku (masy krówkowej)WYKONANIE:Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C .Dna dwóch tortownic o średnicy 20-21 cm wyłóż papierem do pieczenia.W misce zmiksuj
olej z
cukrem i ekstraktem.Dodaj po kolei
jajka, miksując dokładnie po każdym dodanym.W osobnej misce porządnie wymieszaj
mąkę,
kakao,
sól i
proszek do pieczenia. Dodaj mieszankę do
jajek z
olejem.Zmiksuj masę dokładnie, ale krótko.Następnie rozlej ją po połowie do dwóch tortownic.Piecz
spody przez 30 minut . Po tym czasie wyjmij tortownice z piekarnika i pozostaw brownie do ostygnięcia.FRUŻELINA MALINOWA:W garnuszku zagotuj
maliny z
cukrem, aż do jego rozpuszczenia (ja
maliny miałam już rozmrożone).Dodaj do tego rozpuszczoną w wodzie
mąkę ziemniaczaną i pogotuj 1-2 minuty, aż całość zacznie lekko gęstnieć.Zdejmij garnek z ognia i wlej do
malin rozpuszczoną w gorącej wodzie
żelatynę. Zamieszaj i odstaw frużelinę do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia.KREMY:
Śmietana kremówka i
mascarpone muszą być bardzo dobrze schłodzone w lodówce, najlepiej dzień wcześniej.Ubij na sztywno
śmietanę kremówkę, a następnie dodaj do niej
cukier puder i
mascarpone. Zmiksuj całość krótko, aby powstał sztywny, gęsty krem.Podziel go na dwie części. Do jednej dodaj
rozpuszczalną kawę i dokładnie, ale szybko zmiksuj.Do drugiej części wsyp
wiórki kokosowe i też zmiksuj szybko.SKŁADANIE
TORTU:Na jeden spód brownie w tortownicy wyłóż krem
kawowy. Wyrównaj jego powierzchnię.Na krem wyłóż gęstniejącą frużelinę
malinową. Wstaw tortownicę na około 2-3 h do lodówki.Po tym czasie wyjmij tort z lodówki i obkrawając go
ostrym nożem po bokach, przełóż go z tortownicy na paterę.Na frużelinę wyłóż krem
kokosowy i przykryj delikatnie wierzch drugim
spodem brownie.Schłodź tort przez kilka godzin (najlepiej całą noc) w lodówce.Przed podaniem:Kajmak przełóż z puszki do rondla z grubym dnem i podgrzej go, aż będzie bardziej płynny.Wysmaruj nim wierzch
tortu, polej obficie boki, po czym posyp górę
tortu warstwą popcornu naprzemiennie lejąc na niego kajmak, aby się dobrze trzymał. Gotowe! Smacznego!