Wykonanie
Tak to dziś jest jeden z tych dni, które zdarzają się albo jesienią, albo w dni na pograniczu niebyłej tego roku zimy i ociągającej się z przyjściem wiosny. Dzień sponsorowany przez literki "D", jak deszcz i P, jak "ponuro", w trakcie którego wyrażenie "butelkowa pogoda" nie odnosi się tylko do tego, co za oknem, ale nabiera dosłownego znaczenia... Gdy zaplątany/a pod kołdrę otwierasz butelkę
czerwonego wina, a Twoja ręka sięga po coś słodkiego. Całe szczęście, że te dni zdarzają się tak rzadko. Inaczej ani to, że wróciłam do biegani, ani to, że zaczęłam chodzić na treningu TRX nie pomogłoby mi zmieścić się w wiosenne ubrania.Ale, ale - wracając do tematu. Na takie butelkowe dni polecam przygotowanie placków - pancakes. O smaku tiramisu, który połączyłam z plasterkami
banana. Mały kompromis w kierunku wersji lepszej dla zdrowia, to zastąpienie
mąki pszennej,
mąką orkiszową. Przygotowanie całości zajmuje około 30 minut. Nie liczę zmywania. Przecież nie zmywa się naczyń, gdy pogoda jest butelkowa.

- 400 gramów
mąki orkiszowej- 5 łyżek
brązowego cukru- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 300 gramów
maślanki naturalnej- 3 łyżki roztopionego
oleju kokosowego- ok. pół filiżanki mocnej
kawy (bez fusów)- 2
jajka- łyżeczka esencji waniliowej- 2-3
banany- 250 gramów
serka mascarpone (temperatura pokojowa)- 5 łyżek
śmietany kremówki (schładzanej w lodówce przez min. 2 godziny)- 2 łyżki
cukru pudru (zrobiłam z
brązowego cukru)-
kakao
Składniki suche:
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia mieszamy w jednej misce, w drugiej składniki mokre:
maślankę,
kawę,
jajka, esencję,
olej. Następnie dodajemy składniki suche do mokrych i wszystko razem mieszamy.Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką i smażymy na niej z obu stron nasze pancakes.Odkładamy na bok do wystygnięcia.W tym czasie ubijamy mikserem schłodzoną
śmietanę kremówkę, razem z
cukrem pudrem. Po około 4-5 minutach dodajemy
serek mascarpone i na najmniejszych obrotach miksera ucieramy razem przez kilka minut. Tak przygotowaną masą możemy smarować nasze pancakes, układając na nich pokrojonego w plasterki
banana i posypując
kakao lub przekładać warstwami, aby powstało coś na wzór
tortu.Smacznego!
