Wykonanie

Ten torcik upiekłam z okazji Dnia
Matki. Zawsze wolę upiec choćby coś małego zamiast kupić bombonierkę, żeby było od
serca. Torcik choć wygląda niepozornie był bardzo pyszny. Jego bazą nie był zwykły
biszkopt ale wilgotne ciasto
kawowe przełożone lekką jak puch masą
kokosową z
mascarpone. Śmiało
mogę powiedzieć, że to jeden z lepszych jakie jedliśmy.*tortownica 18 cm lub trochę większaSkładniki: na ciasto:1 szklanka
mąki1/2 szklanki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody50 g
kakao1
jajko1/4 szklanki
oleju1/2 szklanki
maślanki1/2 szklanki mocnej
kawy parzonej, gorącej na krem:200 ml
śmietanki kremówki250 g
serka mascarpone2 łyżki
cukru pudru50 g drobnego
kokosu150 ml
mleka2 łyżeczki
żelatynydekoracja:koronka z
czekoladyperełki i serduszko z
czekolady z napisem (można je kupić w sklepie Słodki Świat- klik)
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia,
sodą i
kakao. Dodać
cukier i wymieszać. W osobnej misce wymieszać
maślankę,
olej i
jajko. Składniki mokre wlać do suchych i krótko wymieszać rózgą lub mikserem. Na końcu wlać gorącą
kawę (odcedzoną z fusów), zmiksować tylko do połączenia składników. Masa powinna być dość rzadka. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować
masłem i wysypać
mąką.Przelać ciasto do blaszki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C. Piec około 60-70 minut, do suchego patyczka (ciasto trochę popęka i urośnie nierówno). Całkowicie wystudzić. Z ciasta ściąć "górkę" a resztę przekroić na trzy blaty.
Mleko z
kokosem i łyżką
cukru pudru zagotować, zdjąć z ognia kiedy
kokos całkowicie wciągnie
mleko, wystudzić.Kremówkę ubić z pozostałym
cukrem pudrem. Wymieszać z
mascarpone. Odłożyć cztery łyżki masy do dekoracji a do reszty dodać
kokos i na końcu
żelatynę rozpuszczoną w odrobinie gorącej
wody.Na paterze umieścić dolny blat ciasta, zapiąć obręcz tortownicy. Krem podzielić na trzy części i przełożyć ciasto.Kiedy całość zastygnie, zdjąć obręcz tortownicy i udekorować wierzch i boki
tortu.


przepis na ciasto zaczerpnięty z tej strony