Wykonanie

Jeśli lubicie
kawę, to takie babeczki są jak najbardziej dla Was. Bardzo miękkie, wilgotne, z dodatkiem
czekolady i gorącej
kawy, którą wlewamy do ciasta. O tym, że są idealne do filiżanki
kawy chyba nie muszę pisać...Składniki na 12 sztuk:1 szklanka
mąki1/2 szklanki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody50 g
kakao1
jajko1/4 szklanki
oleju1/2 szklanki
maślanki1/2 szklanki mocnej
kawy parzonej, gorącejdodatkowo:75 g
czekolady deserowejłyżka
mlekawiórki z białej i
mlecznej czekoladyMąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia,
sodą i
kakao. Dodać
cukier i wymieszać. W osobnej misce wymieszać
maślankę,
olej i
jajko. Składniki mokre wlać do suchych i krótko wymieszać rózgą lub mikserem. Na końcu wlać gorącą
kawę (odcedzoną z fusów), zmiksować tylko do połączenia składników. Masa powinna być dość rzadka. Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami i napełnić
ciastem. Piec w 170*C około 15 minut. Wystudzić. Połamaną
czekoladę i
mleko umieścić w miseczce i rozpuścić nad parą. Za pomocą pędzelka posmarować babeczki i posypać wiórkami.

Inspiracja