Wykonanie
Chyba śmiało
mogę ogłosić mój wrzesień MIESIĄCEM
TORTÓW.
Doszłam do wniosku, że warto wypróbować kilka przepisów, aby w przyszłości jeśli przyjdzie taka potrzeba piekąc tort nie bać się o efekty. Po
MALINOWYM RAJU, mała niespodzianka dla wszystkich smakoszy
kawy czekoladowy tort z delikatnym kremem
kawowo-
śmietankowym i
borówkami.Całość, którą możecie zobaczyć na zdjęciu jest efektem wymieszania kilku przepisów, własnego doświadczenia i rad siostry.Składniki na ciasto
czekoladowe:- 5 średnich
jajek- szklanka
mleka- 3/4 szklanki
oleju- 1/2 szklanki
cukru- 20 dag
mąki- 5 dag
kakao- 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej- 1 i 1/4 łyżeczki
proszku do pieczeniaCiasto jest prawie takie same jak w przypadku poprzedniego
tortu. Wprowadziłam jedynie dwie modyfikacje. Po pierwsze dałam zdecydowanie mniej
cukru, a także odpuściłam
olejki aromatyczne. Tak więc, przechodząc do wykonania. Wszystkie mokre składniki mieszamy razem z
cukrem w misce. Do drugiego naczynia przesiewamy
mąkę,
sodę, proszek oraz
kakao. Kolejno łączymy suche składniki z pozostałymi i dokładnie mieszamy, nie używając miksera. Całość wlewamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem. Ciasto pieczemy ok. 1h 20min w temperaturze 170 st. Po upieczeniu wyciągamy ciasto z tortownicy i odstawiamy do wystudzenia.
Składniki na krem
kawowy:-
serek mascarpone- 4 łyżki
kawy rozpuszczalnej- 2 łyżeczki
żelatyny- 2 łyżki
cukru pudruWykonanie:W jednej szklance rozpuszczamy
żelatynę w 3 łyżkach wrzątku, w drugiej natomiast
kawę, także w 3 łyżkach wrzątku. Po dokładnym wymieszaniu
żelatyny wlewamy do niej
kawę. Następnie wrzucamy do miski
serem mascarpone i mieszamy go z
cukrem puderm oraz mieszanką
kawy.Składniki na
krem śmietankowy:- 300 ml
śmietany kremówki 30%- 4 łyżki
cukru pudru- 3 łyżki
żelatynyWykonanie:Kremówkę z
cukrem pudrem ubijamy za pomocą miksera. Kiedy jest już sztywna dodajemy przestudzoną
żelatynę.
Do dekoracji:- 30 dag
borówek- 1/2 tabliczki
gorzkiej czekolady.Wykonanie całości:Ciasto
czekoladowe przecinamy na 3 części, oczywiście najpierw ścinamy górkę, która pojawiła się podczas pieczenia. Na pierwszą części nakładamy krem
kawowy (zostawiamy troszeczkę, aby na wierzchu zrobić okrąg), przykrywamy i nakładamy 2/3
kremu śmietankowego. Całość (boki i górę) pokrywamy pozostałym
kremem śmietankowym, a z kremu
kawowego robimy okrąg (możemy użyć specjalnej maszynki lub ściąć z róg z woreczka i ). Boki
tortu obsypujemy starą
czekoladą, a na wierzch układamy
borówki.Tort smakuje doskonale- jest lekki i delikatny. Wyrazisty smak nadaje mu krem
kawowy, który świetnie komponuje się z kremówką. Kwaśny smak
owoców orzeźwia całość. Dzięki małej ilości
cukru spokojnie można zjeść spory kawałek :P i nie
mieć wyrzutów sumienia.Na szczęście zdążyłam zasmakować tego cuda w niedzielę, ponieważ od wczoraj męczy mnie ogromny katar, który pozbawił mnie czucia, zarówno smaku jak i zapachu :(
Powiem szczerze, że taki stan jest uciążliwy, ponieważ pozbawił mnie wszelkiej przyjemności z jedzenia. Wszystko smakuje tak sama, a raczej nie smakuje. Mam nadzieję, że szybko to minie!!!!!
Kolejny ponury dzień....To może coś na rozweselenie :) :) :)