Wykonanie
            
Chyba śmiało 
mogę ogłosić mój wrzesień MIESIĄCEM 
TORTÓW. 
Doszłam do wniosku, że warto wypróbować kilka przepisów, aby w przyszłości jeśli przyjdzie taka potrzeba piekąc tort nie bać się o efekty. Po 
MALINOWYM RAJU, mała niespodzianka dla wszystkich smakoszy 
kawy czekoladowy tort z delikatnym kremem 
kawowo-
śmietankowym i 
borówkami.Całość, którą możecie zobaczyć na zdjęciu jest efektem wymieszania kilku przepisów, własnego doświadczenia i rad siostry.Składniki na ciasto 
czekoladowe:- 5 średnich 
jajek- szklanka 
mleka- 3/4 szklanki 
oleju- 1/2 szklanki 
cukru- 20 dag 
mąki- 5 dag 
kakao- 1/2 łyżeczki 
sody oczyszczonej- 1 i 1/4 łyżeczki 
proszku do pieczenia
Ciasto jest prawie takie same jak w przypadku poprzedniego 
tortu. Wprowadziłam jedynie dwie modyfikacje. Po pierwsze dałam zdecydowanie mniej 
cukru, a także odpuściłam 
olejki aromatyczne. Tak więc, przechodząc do wykonania. Wszystkie mokre składniki mieszamy razem z 
cukrem w misce. Do drugiego naczynia przesiewamy 
mąkę, 
sodę, proszek oraz 
kakao. Kolejno łączymy suche składniki z pozostałymi i dokładnie mieszamy, nie używając miksera. Całość wlewamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem. Ciasto pieczemy ok. 1h 20min w temperaturze 170 st. Po upieczeniu wyciągamy ciasto z tortownicy i odstawiamy do wystudzenia.

Składniki na krem 
kawowy:- 
serek mascarpone- 4 łyżki 
kawy rozpuszczalnej- 2 łyżeczki 
żelatyny- 2 łyżki 
cukru pudruWykonanie:W jednej szklance rozpuszczamy 
żelatynę w 3 łyżkach wrzątku, w drugiej natomiast 
kawę, także w 3 łyżkach wrzątku. Po dokładnym wymieszaniu 
żelatyny wlewamy do niej 
kawę. Następnie wrzucamy do miski 
serem mascarpone i mieszamy go z 
cukrem puderm oraz mieszanką 
kawy.Składniki na 
krem śmietankowy:- 300 ml 
śmietany kremówki 30%- 4 łyżki 
cukru pudru- 3 łyżki 
żelatynyWykonanie:Kremówkę z 
cukrem pudrem ubijamy za pomocą miksera. Kiedy jest już sztywna dodajemy przestudzoną 
żelatynę.

Do dekoracji:- 30 dag 
borówek- 1/2 tabliczki 
gorzkiej czekolady.Wykonanie całości:Ciasto 
czekoladowe przecinamy na 3 części, oczywiście najpierw ścinamy górkę, która pojawiła się podczas pieczenia. Na pierwszą części nakładamy krem 
kawowy (zostawiamy troszeczkę, aby na wierzchu zrobić okrąg), przykrywamy i nakładamy 2/3 
kremu śmietankowego. Całość (boki i górę) pokrywamy pozostałym 
kremem śmietankowym, a z kremu 
kawowego robimy okrąg (możemy użyć specjalnej maszynki lub ściąć z róg z woreczka i ). Boki 
tortu obsypujemy starą 
czekoladą, a na wierzch układamy 
borówki.Tort smakuje doskonale- jest lekki i delikatny. Wyrazisty smak nadaje mu krem 
kawowy, który świetnie komponuje się z kremówką. Kwaśny smak 
owoców orzeźwia całość. Dzięki małej ilości 
cukru spokojnie można zjeść spory kawałek :P i nie 
mieć wyrzutów sumienia.Na szczęście zdążyłam zasmakować tego cuda w niedzielę, ponieważ od wczoraj męczy mnie ogromny katar, który pozbawił mnie czucia, zarówno smaku jak i zapachu :( 
Powiem szczerze, że taki stan jest uciążliwy, ponieważ pozbawił mnie wszelkiej przyjemności z jedzenia. Wszystko smakuje tak sama, a raczej nie smakuje. Mam nadzieję, że szybko to minie!!!!!



Kolejny ponury dzień....To może coś na rozweselenie :) :) :)