Wykonanie

Tort ten zrobiłam wczoraj na urodziny pewnej dziesięciolatki. Zaryzykowałam i postawiłam na nowy, nieznany mi przepis.Dla mnie bomba. Pierwszy raz robiłam i
jadłam taki tort. Nie na
biszkopcie tylko na wilgotnym ciężkim cieście z dodatkiem
maślanki. Nowością było też dla mnie dodanie do ciasta szklanki gorącej
kawy, ale jak się okazało, ktoś dobrze to wymyślił. Co do kremu, to połączenie
serka mascarpone, kremówki i
czekolady to strzał w dziesiątkę, zwłaszcza, jeśli ktoś nie lubi
maślanych kremów. Dla mnie mogł być ciut mniej słodki. Na pewno go powtórzę, ale wtedy do kremu dam tylko
gorzką czekoladę. Kremu wystarczyło na obsmarowanie
tortu z góry i po bokach. Uwaga: ciasto popękało podczas pieczenia, więc nie zdziwcie się, jeśli tak się Wam stanie. Piekłam w tortownicy 21 cm.Składniki: na ciasto:3/4 szklanki
kakao2 szklanki
mąki2
jajka1 szklanka
cukru1 szklanka
maślanki1/2 szklanki
oleju1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sodykilka kropel
aromatu rumowegoszklanka gorącej świeżo zaparzonej
kawy (fusy oddzielić)do nasączenia:1/2 szklanki
kawy rozpuszczalnej na przełożenie:250 g
serka mascarpone300 ml
śmietanki kremówki100 g
gorzkiej czekolady50 g
mlecznej czekoladyłyżka
kakao1/2 szklanki
cukru pudru (dałabym mniej)3
banany na dekorację:około 50 rurek
waflowych200 g lentilkówPrzygotowanie:ciasto:Suche składniki wymieszać razem w misce. Mokre składniki (oprócz
kawy) wymieszać w osobnej misce i połączyć z suchymi. Zmiksować na małych obrotach na jednolitą masę i powoli miksująć wlewać
kawę. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem i piec w 170*C przez godzinę (do suchego patyczka). Wystudzić i przekroić na dwa blaty (można na trzy).krem:Kremówkę ubić z
cukrem pudrem.
Czekolady rozpuścić w kąpieli
wodnej, wymieszać z
serkiem mascarpone i
kakao. Połączyć z kremówką.Na cieście położyć
banany, wyłożyć prawie cały krem. Przykryć drugim blatem ciasta i obsmarować resztą kremu. Krótko przed podaniem obłożyć w koło rurkami waflowymi i na wierzch wysypać lentilki.

Inspiracja