Bardzo cenię sobie ciasta, które:- szybko się przygotowuje- nie potrzeba do ich przygotowania różnych sprzętów, mikserów itp.- a i tak dobrze smakują :)Takie właśnie jest ciasto czekoladowo - kokosowe. Przygotowanie go polega po prostu na wymieszaniu ze sobą paru składników - jest więc idealne, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowania.Składniki:Ciasto:szklanka mąki4 czubate łyżki kakao1 płaska łyżeczka sody1 płaska łyżeczka proszku do pieczeniaszklanka wiórków kokosowych + wiórki kokosowe do dekoracji1 cukier waniliowy3/4 szklanki cukruaromat rumowy 6 ml3/4 szklanki oleju3/4 szklanki maślanki3 jajkaPolewa:biała czekolada100 g śmietanki 30%Przygotowanie:Mąkę przesiewamy przez sitko. Dodajemy do niej kakao, sodę, proszek do pieczenia. W osobnej misce roztrzepujemy jajka i mieszamy razem z olejemmaślanką i aromatem rumowym.Mokre składniki przelewamy do suchych i całość mieszamy łyżką do połączenia składników. Do masy dodajemy wiórki kokosowe.Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Masę przelewamy do formy i wyrównujemy. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (opcja góra-dół). Pieczemy 50-55 minut.Ciasto pozostawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy polewę. W misce nad kąpielą wodną rozpuszczamy białą czekoladę. Dodajemy do niej śmietankę i całość mieszamy aż lekko zgęstnieje. Polewę wylewamy na wierzch ciasta a następnie nakładamy na nią równomiernie wiórki kokosowe.Smacznego! :)