Wykonanie
Dziś mam dla Was elegancki tort
kokosowo-malinowy, który jest połączeniem najdelikatniejszego sernika na zimno z klasycznym
biszkoptem i
galaretką. Najciekawszym jego elementem jest niewątpliwie środek, czyli właśnie
malinowa galaretka ukryta w jego wnętrzu. Tort jest prosty w przygotowaniu, wymaga jedynie czasu, ponieważ
galaretka musi dobrze stężeć (ale to możecie zrobić dzień wcześniej:) Przepis znalazłam na blogu Przepisy Aleksandry i wiedziałam, że będzie fantastyczny:) Zmodyfikowałam go oczywiście nieco, ale ogólny efekt jest świetny. Delikatnie kokosowa masa sernikowa w połączeniu z
malinowym wypełnieniem i
czekoladowym puszystym
biszkoptem to
trio doskonałe! Wspaniale smakuje i pięknie się prezentuje, zatem koniecznie zróbcie ten tort!:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA
BISZKOPT CZEKOLADOWY:2/3 szklanki
mąki2/3 szklanki
cukru3 łyżki
mąki ziemniaczanej6 łyżek
kakao3
jaja2 łyżki
olejuSKŁADNIKI NA
MALINOWĄ GALARETKĘ:550 g
malin4 łyżki
cukru1 łyżeczka
soku z cytryny200 ml
wody2 opakowania
galaretki o smaku
malinowymSKŁADNIKI NA
KOKOSOWĄ MASĘ SERNIKOWĄ:500 g
mascarpone1 puszka
mleczka kokosowego (koniecznie trzymanego wcześniej przez 24 h w lodówce)200 g kremowego
serka (użyłam "Delfico")300 g
śmietany kremówki 36%150 g
cukru pudru6 łyżeczek
żelatyny1/4 szklanki
wody75 g
wiórków kokosowychWYKONANIE:
MALINOWA GALARETKA:Ten element
tortu możesz wykonać dzień wcześniej albo 2-3 h przed przystąpieniem do robienia
tortu.Zagotuj 200 ml
wody i rozpuść w niej dwa opakowania
galaretki malinowej. Pozostaw do przestygnięcia.
Maliny zblenduj z
cukrem i
sokiem cytrynowym na gładko. Gotowy mus dodaj do przestudzonej
galaretki.Dno tortownicy o wymiarach 18 cm (lub - jak to było w moim przypadku - rondla o tej średnicy), wyłóż folią spożywczą i przelej do niej
malinową mieszankę.Wstaw do lodówki na 2-3 h (lub na cała noc) do całkowitego stężenia.
BISZKOPT:Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.Piekarnik nagrzej do temperatury 165 stopni .Dno tortownicy o wymiarach 21-22 cm wyłóż folią aluminiową.
Białka oddziel od
żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania zacznij dodawać stopniowo
cukier.Nie przerywając ubijania dodaj po jednym
żółtku, na koniec wlej
olej i zamieszaj jeszcze całość.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i
kakao przesiej przez sitko i wsyp delikatnie do ubitych
jajek. Wymieszaj ostrożnie drewnianą łyżką lub szpatułką.Przełóż bardzo delikatnie gotową masę do tortownicy i piecz
biszkopt około 25 minut do tzw. suchego patyczka.Po wystudzeniu
biszkoptu zetnij równiutko jego górę, żeby wyrównać całość.KOKOSOWA MASA SERNIKOWA:
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno.W osobnej misce utrzyj przez chwilkę
mascarpone z kremowym
serkiem i
cukrem pudrem.Puszkę z
mlekiem kokosowym postaw do góry dnem i otwórz. Zlej
wodę kokosową, która zebrała się na wierzchu, nie będziesz jej potrzebować do kremu. Całkowicie stwardniałe
mleko kokosowe dodaj do
mascarpone i
serka.Dołóż do tego ubitą kremówkę, a także zmielone w malakserze na drobno
wiórki kokosowe i zamieszaj delikatnie całość.
Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki wrzącej
wody i cienką strużką wlej do masy, dobrze i krótko miksując całość.SKŁADANIE
TORTU:Do tortownicy o wymiarach 21-22 cm wsadź gotowy spód
biszkoptowy.Na niego wyłóż 1/3 części Kokosowej Masy Sernikowej.Na środek masy połóż ostrożnie wyjęty z foli krążek z
galaretki malinowej, tak aby boki pozostały puste.Teraz wypełnij
Kokosową Masą Sernikową powstałe luki
miedzy malinowym krążkiem a tortownicą.W tym momencie obwiń górę tortownicy folią aluminiową, tak jakbyś chciał ja podwyższyć (urwij folię na długość około 80 cm, zegnij dwa
razy wzdłuż na pół i takim paskiem
owiń brzegi formy, ściskając dwa końce foli od góry w miejscu zejścia, żeby nie spadła). Zabieg jest ten potrzebny, ponieważ masa kokosowa po przykryciu krążka
malinowego wystaje poza brzegi tortownicy, wiec trzeba tortownicę "przedłużyć w górę" a następnie resztę masy połóż na górę krążka. Wyrównaj całość od góry, dociśnij jeszcze folię, aby na pewno dobrze trzymała masę i wsadź do lodówki na minimum 12 h (najlepiej na całą noc) do całkowitego stężenia.Po tym czasie zdejmij obręcz z foli aluminiowej i obkrój nożem cały tort po bokach, żeby dobrze odszedł od formy.Udekoruj
malinami posypanymi
cukrem pudrem lub według uznania. Gotowe! Smacznego!