Wykonanie
Najsmaczniejszy tort
kokosowy jaki
jadłam - i nie ma w tym nic z przesady:-). Idealnie wilgotny (mocno nasączony
likierem), kremowy (krem na bazie
mascarpone i kremówki), mocno
kokosowy. Wykonany na znanym już Wam, nieopadającym
biszkopcie . Przeplatany pasmami
gorzkiej czekolady. Udekorowany
płatkami ze świeżego
kokosa. Tort nie jest trudny do wykonania, nie jest nawet czasochłonny. Idealny na urodziny lub inną uroczystość :-).Składniki na
biszkopt do tortownicy 22 cm:5
jajek3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków3/4 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanejBiałka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier, dalej ubijając. Dodawać
żółtka, jedno po drugim, nadal ubijając.
Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (na bardzo wolnych obrotach miksera lub lepiej - szpatułką).Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć surowe ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty.Uwaga: boki
biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak
biszkopt będzie wystudzony.Krem
kokosowy z
mascarpone:200 ml
śmietany kremówki625 g
serka mascarpone2/3 szklanki
cukru pudru (lub więcej, do smaku)1 szklanka
wiórków kokosowych4 łyżki
likieru kokosowego np.
MalibuŚmietana kremówka i
serek mascarpone powinny być schłodzone.
Śmietanę kremówkę ubić. Dodać do niej
mascarpone i delikatnie wymieszać. Dodać
cukier puder i
likier, wymieszać do połączenia.1/3 masy odłożyć na później (do dekoracji
boków i wierzchu
tortu). Do reszty masy dodać wiórki, wymieszać do połączenia.Do nasączenia
tortu:100 ml
likieru kokosowego100 ml
wodyWymieszać.Ponadto:50 g
gorzkiej czekoladyWykonanie
tortu:Jeden blat
biszkoptu położyć na paterze. Nasączyć go 1/3 mieszanki
likieru i
wody. Wyłożyć połowę masy kremowej z wiórkami, oprószyć 25 g
czekolady, tarkując ją bezpośrednio na krem. Następnie położyć 2
biszkopt, nasączyć połową pozostałego
likieru i
wody. Na
biszkopt wyłożyć pozostałą część kremu z wiórkami. Na małych oczkach zetrzeć pozostałą
czekoladę. Na wierzch wyłożyć ostatni
biszkopt i nasączyć go pozostałym
likierem. Boki i wierzch
tortu wysmarować pozostałą masą. Ozdobić
płatkami kokosowymi.* Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.
Jak uzyskać
płatki kokosowe?Na udekorowanie
płatkami tortu z powyższego przepisu wystarczy 1 mały
kokos. W kokosie, w miejscu 3 ciemnych plamek, robimy otworki, np. śrubokrętem.
Wodę kokosową zlewamy do szklanki. Kilkoma mocnymi uderzeniami
ostrego noża rozłupujemy
kokos na pół. Nożem oddzielamy białe 'mięsko'
kokosa od skorupki. Na koniec, białą część
kokosa obieramy z brązowej skórki. Z powstałych białych kawałków
kokosa możemy otrzymać
wiórki kokosowe (ścierając je na tarce, lub w robocie kuchennym) lub
płatki kokosowe (używamy przyrządu do krojenia
sera żółtego w plasterki). Świeże wiórki i
płatki powinny być zużyte w ciągu 3 dni.*
płatki kokosowe na wierzch
tortu najlepiej nakładać po pokrojeniu
tortu (utrudniają krojenie) lub
płatkami udekorować tylko boki, a wierzch obsypać wiórkami kokosowymiSmacznego :)