Wykonanie
Tym razem tort z okazji urodzin babci mojego narzeczonego. Smak
śmietankowo-
czekoladowy z pysznymi
malinkami, trzeba korzystać bo przecież
maliny już się kończą. Polecam bardzo;)Zdjęcie
tortu robocze i kiepskiej jakości ale niestety innego nie posiadam.
Składniki:6
jajek150 gram
mąki pszennej60 gram
mąki ziemniaczanej150 gram
cukru pudruWykonanie:
Białka oddzielić od
żółtek i ubić je na sztywną pianę. Następnie do
białek dodać przesiany
cukier puder, wymieszać. Kolejno dodajemy
żółtka i mieszamy mikserem na najwolniejszych obrotach do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy przesiane
mąki i mieszamy za pomocą szpatułki bardzo delikatnie, do czasu połączenia się składników. Gotową masę wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (średnica 21) cm i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 40-45 minut bądź do suchego patyczka. Gdy
biszkopt będzie upieczony upuszczamy go na podłogę z wysokości około 60 cm, studzimy w w uchylonym piekarniku.Krem:500 ml
śmietany kremówki 36 %500 gram
serka mascarpone100 gram
gorzkiej czekoladyokoło 300 gram
malin3-4 łyżki
cukru pudruWykonanie: Kremówkę ubić na sztywno (po przekręceniu miski ma z niej nie wypadać), pod koniec dodać przesiany
cukier puder oraz
serek mascarpone, wymieszać. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć
czekoladę i dodać do masy, wymieszać.Wykonanie
tortu: Wystudzony
biszkopt przekroić na 3 blaty. Każdy z nich delikatnie nasączyć
likierem śmietankowym bądź
sokiem malinowym. Na pierwszy
biszkopt położyć 1/4 przygotowanego kremu a na to ściśle ułożyć
maliny, nałożyć kolejną 1/4 porcję kremu i przykryć drugim
biszkoptem. Na drugi
biszkopt wyłożyć kolejną 1/4 kremu na to
maliny i ostatnią część kremu, przykryć
biszkoptem. Ozdobić wedle swoich upodobań.U mnie tort ozdobiony masą plastyczną na wzór pudełka prezentowego.Inspiracja wyglądu
tortu: internetPrzepis na
biszkopt: ze strony Moje WypiekiSmacznego;)