Wykonanie
Tym razem miałam przyjemność przygotować tort na wieczór panieński mojej kochanej kuzynki;) Mocno
kokosowy masa z dodatkiem
czekolady na jasnych biszkoptach z pewnością zadowoli nie jedno wybredne podniebienie;) Tort nie jest skomplikowany w wykonaniu ale przy swojej prostocie niezwykle smaczny. Idealny na każdą domową uroczystość. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki . Jakość zdjęcia kiepska bo robione aparatem w telefonie ale innego zdjęcia nie posiadam. Serdecznie polecam;)
Składniki:
Biszkopt5
jajek3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków3/4 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanejWykonanie:
Białka oddzielić od
żółtek i ubić je na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier cały czas miksując. Następnie do piany dodać
żółtka, wymieszać do połączenia się składników. Na sam koniec dodać przesiane
mąki i delikatnie wymieszać. Przygotowaną masę przelać do tortownicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód) i piec przez około 40 minut w temperaturze 160 stopni bądź do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie
biszkopt (w tortownicy) upuścić z wysokości około 60 cm i wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.Krem
kokosowy:200 ml
śmietany kremówki 36 %625 gram
serka mascarpone2/3 szklanki
cukru pudruszklanka wiórek
kokosowych4 łyżki
syropu kokosowego bądź jak w oryginale
MalibuPonadto:50 gram
gorzkiej czekoladyWykonanie kremu: Kremówkę ubić na sztywno, następnie dodać do niej
serek mascarpone i delikatnie wymieszać. Kolejno do masy dodajemy
cukier puder i mieszamy na delikatnych obrotach miksera. Następnie dodajemy
wiórki kokosowe i
syrop, mieszamy do połączenia się składników.Masy wystarczy do dwukrotnego przełożenia
biszkoptów.Wykonanie
tortu:
Biszkopt przekroić na 3 części, pierwszą z nich ułożyć na paterze nasączyć przygotowanym wcześniej
syropem kokosowym, następnie wyłożyć na niego połowę przygotowanej masy a na to zetrzeć 25 gram
gorzkiej czekolady, przykryć drugim
biszkoptem. To samo powtórzyć na drugim
biszkopcie.