ßßß
SkładnikiBiszkopt- 5 jajek- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków- 3/4 szklanki mąki pszennej- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanejKrem z mascarpone- 200 g masła- 625 g serka mascarpone- 2/3 szklanki cukru pudru (lub więcej, do smaku)- 1 szklanka wiórków kokosowych- 4 łyżki likieru kokosowego np. MalibuNasączenie tortu- 100 ml likieru kokosowego- 100 ml wody- 50 g gorzkiej czekoladyMasa cukrowa- około 500 g cukru pudru- 3 łyżeczki glukozy- 3 łyżeczki żelatyny- 50 ml gorącej wodyPrzygotowanieBiszkoptBiałka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać żółtka, jedno po drugim, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (na bardzo wolnych obrotach miksera lub lepiej - szpatułką). Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć surowe ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty. Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.Krem z mascarponeMasło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać mascarpone i delikatnie wymieszać. Dodać likier, wymieszać do połączenia. 1/3 masy odłożyć na później (do dekoracji boków i wierzchu tortu). Do reszty masy dodać wiórki, wymieszać do połączenia.WykonanieJeden blat biszkoptu położyć na paterze. Nasączyć go 1/3 mieszanki likieru i wody. Wyłożyć połowę masy kremowej z wiórkami, oprószyć 25 g czekolady, tarkując ją bezpośrednio na krem. Następnie położyć 2 biszkopt, nasączyć połową pozostałego likieru i wody. Na biszkopt wyłożyć pozostałą część kremu z wiórkami. Na małych oczkach zetrzeć pozostałą czekoladę. Na wierzch wyłożyć ostatni biszkopt i nasączyć go pozostałym likierem. Boki i wierzch tortu wysmarować pozostałą masą. Ozdobić płatkami kokosowymi. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.Masa cukrowaŻelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wymieszać i dodać glukozę. Gdy składniki się połączą wylać płyn do dużej miski i stopniowo dodawać cukier puder wyrabiając masę jak ciasto. Masa nie musi być całkowicie wyrobiona, może lekko się kleić, ale musi być plastyczna. Można farbować ją barwnikami spożywczymi.Przepis na tort pochodzi ze strony www.mojewypieki.com, nie jestem jego autorką.