Wykonanie
Na 21 urodziny mojego chłopaka zrobiłam tort
kokosowy z przepisu ze strony mojewypieki.com . Był pyszny! :)
Biszkopt nasączony
malibu, przełożony masą z
mascarpone, wiórkami kokosowymi i
gorzką czekoladą - pycha! Do ozdobienia
tortu użyłam masy cukrowej. Robiłam wcześniej kilka
razy masę z pianek marshmallow, jednak cukrowa jest sto
razy lepsza - szybciej i łatwiej ją zrobić, nie klei się tak bardzo i można wyczarować z niej prawdziwe cuda :) Jednak w związku z tym, że do dekoracji użyłam masy cukrowej musiałam zastąpić czymś
śmietanę w kremie z
mascarpone (masa mogłaby się rozpuścić), wybrałam więc
masło.A tak poza tym to dzisiaj jpgotuje stuknęło 10 000 wyświetleń :)))
Składniki
Biszkopt- 5
jajek- 3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków- 3/4 szklanki
mąki pszennej- 1/4 szklanki
mąki ziemniaczanejKrem z
mascarpone- 200 g
masła- 625 g
serka mascarpone- 2/3 szklanki
cukru pudru (lub więcej, do smaku)- 1 szklanka
wiórków kokosowych- 4 łyżki
likieru kokosowego np.
MalibuNasączenie
tortu- 100 ml
likieru kokosowego- 100 ml
wody- 50 g
gorzkiej czekoladyMasa cukrowa- około 500 g
cukru pudru- 3 łyżeczki glukozy- 3 łyżeczki
żelatyny- 50 ml gorącej
wodyPrzygotowanie
BiszkoptBiałka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier, dalej ubijając. Dodawać
żółtka, jedno po drugim, nadal ubijając.
Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (na bardzo wolnych obrotach miksera lub lepiej - szpatułką). Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć surowe ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty. Uwaga: boki
biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak
biszkopt będzie wystudzony.Krem z
mascarponeMasło utrzeć z
cukrem pudrem. Dodać
mascarpone i delikatnie wymieszać. Dodać
likier, wymieszać do połączenia. 1/3 masy odłożyć na później (do dekoracji
boków i wierzchu
tortu). Do reszty masy dodać wiórki, wymieszać do połączenia.WykonanieJeden blat
biszkoptu położyć na paterze. Nasączyć go 1/3 mieszanki
likieru i
wody. Wyłożyć połowę masy kremowej z wiórkami, oprószyć 25 g
czekolady, tarkując ją bezpośrednio na krem. Następnie położyć 2
biszkopt, nasączyć połową pozostałego
likieru i
wody. Na
biszkopt wyłożyć pozostałą część kremu z wiórkami. Na małych oczkach zetrzeć pozostałą
czekoladę. Na wierzch wyłożyć ostatni
biszkopt i nasączyć go pozostałym
likierem. Boki i wierzch
tortu wysmarować pozostałą masą. Ozdobić
płatkami kokosowymi. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.Masa cukrowa
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wymieszać i dodać glukozę. Gdy składniki się połączą wylać płyn do dużej miski i stopniowo dodawać
cukier puder wyrabiając masę jak ciasto. Masa nie musi być całkowicie wyrobiona, może lekko się kleić, ale musi być plastyczna. Można farbować ją barwnikami spożywczymi.Przepis na tort pochodzi ze strony www.mojewypieki.com, nie jestem jego autorką.