Wykonanie
Co prawda wpis spóźniony na dzień ojca, ale upały myśleć nie dawały. Poza tym czasem są lekkie zawirowania w życiu których ostatnio u mnie nie brak i zapowiada się na więcej...ale sza, cicho sza...Połączenie
czekoladowego lekkiego ciasta z nutą
alkoholu, aromatycznymi i świeżymi
truskawkami, oraz puszystym kremem
kokosowym okazało się IDEAŁEM, a rodzice byli w niebo wzięci że torcik był z dedykacją dla nich. Już piszę dlaczego dla nich, w końcu to dzień ojca. Nie nie mam dwóch tatusiów (dzięki Bogu ;P ) moja mama ma imieniny dokładnie w dzień ojca. Obchodzą więc święta razem.O cieście rozpisywać się więcej nie
będę, bo i tak żadne słowa nie są w stanie oddać jego nieziemskiego smaku i aromatu. Aby go pojąć trzeba spróbować :)
Na
biszkopt czekoladowy potrzebujecie:6
jajek1/2 szklanki
mąki1/2 szklanki
mączki ziemniaczanej3 łyżki
kakaoszklanka
cukru1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaew. 50 g startej
czekoladydodatkowo :60ml
likieru kokosowego do nasączenia40ml
wodyZ
jajek oddzielić
żółtka i
białka. W misce utrzeć
białka z malutką szczypta
soli i całym
cukrem. Gdy są sztywne dodać
żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Wyłączyć mikser. Do masy dodać przesianą
mąkę, mączkę,
proszek do pieczenia i
kakao. Wymieszać łyżką, następnie wrzucamy startą
czekoladę i jeszcze raz mieszamy. Ja jednak pominęłam dodatek
czekolady ba nie wiadomo jak i kiedy cała zniknęła z domu... Dno tortownicy smarujemy
olejem lub wykładamy papierem do pieczenia, ale tylko dno. Pieczemy w 160 stopniach około 30-40 minut. Ważne aby do suchego patyczka. Podane proporcje są idealne na tortownicę o średnicy 24cm.
Biszkopt najlepiej upiec w przeddzień robienia
tortu.
Do Przełożenia:500g
truskawekKrem
kokosowy:puszka ok.400g
mleka kokosowego600ml
śmietanki kremówki 30%2/3 szklanki
wiórków kokosowych (najlepsze drobne)1/2 szklanki
cukru4łyżeczki
żelatyny + trochę wrzątku do rozpuszczeniaWszystkie składniki muszą być dobrze schłodzone. W odrobinie wrzątku rozpuszczamy
żelatynę i studzimy ją.
Śmietanę kremówkę ubijamy z
cukrem, gdy jest już prawie sztywna dodajemy po łyżce
mleka kokosowego nadal miksując, ale już na najniższych obrotach. Dolewamy cieniutkim strumieniem
żelatynę miksując. Wyłączamy mikser i wsypujemy
wiórki kokosowe, delikatnie mieszamy łyżką.Ponadto:
wiórki kokosowe do obsypania wierzchu ciastaświeże
truskawki na ozdobę
Wykonanie:
Biszkopt rozkrawamy na 3 blaty. Na talerzu/ paterze układamy pierwszy z blatów i nasączamy do 1/3 ponczu.
Truskawki kroimy w cienkie plasterki i układamy na cieście. Smarujemy ok 1/4 kremu
kokosowego. Na nim umieszczamy 2 blat, powtarzamy wszystkie czynności. Przykrywamy ostatnim blatem, nasączamy go i cały tort pokrywamy kremem. Obsypujemy wiórkami kokosowymi. Chłodzimy w lodówce kilka godzin. Przed podaniem ozdabiamy świeżymi
truskawkami.Bon Appetit moi
drodzy ;))))
źródło: (klik)Przepis dołączam do akcji: