ßßß Cookit - przepis na babka kokosowa

babka kokosowa

nazwa

Wykonanie

Przygotowania do świątecznych wypieków czas zacząć! Na moim świątecznym stole tradycyjnie pojawi się wielkanocna baba, ale tym razem w wersji nieco bardziej egzotycznej. Lekkie, puszyste ciasto muśnięte słodyczą kokosa z małym dodatkiem białej czekolady.
ciasto:
500 g mąki
250 g masła
200 g cukru
1 szklanka mleka kokosowego
1 szklanka wiórków kokosowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Nadal ucierając wbijać kolejno po jednym jajku. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać. Na koniec dodawać wiórki kokosowe na przemian z mlekiem. Połączyć. Gotową masę przelać do formy (natłuszczonej i oprószonej bułką tartą) na babkę z kominem o pojemności 2,5 l. Ciasto piec 60 minut w 160 º C (ja piekłem 90 minut). Wyjąć i pozostawić w formie do całkowitego wystudzenia. Nie wyjmować babki z formy, kiedy jest ciepła.
polewa:
50 ml kremówki 30%
50 ml mleka kokosowego
9 kostek białej czekolady
2 łyżeczki zimnej wody
2 łyżeczki żelatyny
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić. Kremówkę podgrzać w rondlu z mlekiem kokosowym prawie do wrzenia (nie gotować). Dodać kawałki czekolady i odstawić na 3 minuty. Po tym czasie całość dokładnie połączyć. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Gotową polewą polać babkę. Całość udekorować płatkami świeżego kokosa.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2015/03/babka-kokosowa.html