Wykonanie

Cudowne ciasto. Przepyszne. I do tego ten wygląd. Tym
ciastem zrobicie furorę w tegoroczne Święta:) Bûche de Noël to tradycyjna rolada, która pochodzi z Francji. W dosłownym tłumaczeniu nazwa oznacza "bożonarodzeniowe polano". We francuskich domach jest ona podawana na stół zaraz po pasterce. Dawniej prawdziwe polano przynoszone było do domu i odpowiednio przygotowywane do palenia. Skrapiano je
oliwą i
owocowym,
słodkim winem oraz solono i pieprzono. Następnie święcono je wawrzynem zachowanym od Niedzieli Palmowej i odmawiano przy nim modlitwy, po czym podpalano. Drewno paliło się długo i otulało dom cudownym aromatem i wonią. Popiół pozostały z palenia miał chronić dom i jego mieszkańców przed piorunami i siłami nieczystymi.Dziś Wy możecie w swoich domach przygotować takie "bożonarodzeniowe polano" w formie wyjątkowego ciasta. Rolada wygląda na czasochłonną, ale uwierzcie mi, to jedno z najprostszych wypieków jakie kiedykolwiek robiłam:) Świetnie się pracuje z
ciastem, krem to sama przyjemność, a nadawanie kształtu roladzie i smarowanie jej wierzchu kremem, by imitował wzór kory drzewa to już sama zabawa!:) Jestem przekonana, ze ten delikatny, puszysty
biszkopt oraz aksamitny
krem czekoladowy z nutą
brandy baaardzo przypadną Wam do gustu:) Muszę tu dodać, że w oryginalnym przepisie podane jest aż 200 ml
rumu! Ale ja ze względu na Dzieci i to, że nie przepadam za mocno alkoholowymi ciastami dodałam tylko 4 łyżki
brandy. Krem wyszedł cudowny i musiałam się powstrzymywać, żeby nie wyjeść go całego z miski:) Na początku też wydawało mi się, ze kremu jest ogólnie za mało, że warstwa na
biszkopcie będzie za cienka, ale okazało się, że ta ilość jest całkowicie wystarczająca:) Cała rolada jest naprawdę duża i na pewno wystarczy dla wszystkich:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA CIASTO
BISZKOPTOWE:8
żółtek15 dag
cukruskórka otarta z 0,5
cytryny8
białek10 dag
mąki pszennejszczypta
soliSKŁADNIKI NA
KREM CZEKOLADOWO-
RUMOWY (lub
BRANDY):1,5 tabliczki
gorzkiej czekolady1 tabliczka
mlecznej czekolady250 g
masła3 pełne łyżki
kakao120 g
cukru pudru200 ml
rumu (ja dodałam zamiast tego tylko 4 łyżki
brandy)WYKONANIE:CIASTO
BISZKOPTOWE:Piekarnik nagrzej do temperatury 220 stopni C.Największą blachę z wyposażenia piekarnika - u mnie wymiary 32 x 40 cm wysmaruj
olejem.
Żółtka utrzyj w misce z 1 łyżką
cukru i skórką otartą z
cytryny na puszystą masę (około 4 minut).W drugiej misce
białka ubij z
solą na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj
cukier w 3-ch turach, dokładnie miksując po każdej dodanej porcji.Ubite
białka dodaj do
żółtek i lekko wymieszaj drewnianą łyżką z
żółtkami.Przesiej
mąkę do powstałej masy i zamieszaj już całość dokładnie, ale bardzo delikatnie, wybierając masę od dołu do góry.Ciasto piecz tylko przez 10 minut (!!!), aż leciutko się zrumieni. Pilnuj, aby ciasto się nie przypaliło, gdyż bardzo szybko się piecze. Te 10 minut to czas idealny, dlatego po jego upływie natychmiast ostrożnie wyjmij blachę z piekarnika, przykryj ciasto wilgotną ściereczką (zmoczoną i bardzo dobrze odciśniętą). W międzyczasie przygotuj krem.
KREM CZEKOLADOWO-
RUMOWY (lub
BRANDY):
Czekoladę połam na kostki i rozpuść w kąpieli
wodnej (mniejszy garnek z
czekoladą wsadź do większego garnka z gorącą
wodą i gotuj na wolnym ogniu, aż
czekolada całkiem się rozpuści. Uważaj, aby do
czekolady nie dostała się ani jedna kropla
wody!) Pozostaw
czekoladę do ostudzenia.
Masło utrzyj wraz z
cukrem pudrem na puszystą masę.Do
masła dodaj rozpuszczoną
czekoladę,
kakao,
rum lub
brandy i zmiksuj wszystko na gładko.SKŁADANIE CIASTA:
Biszkopt wyjmij ostrożnie z blachy:
ostrym nożem obkrój ostrożnie boki
biszkoptu, przykryj go ponownie ściereczką i (nad blatem lub stołem odwróć blachę z
ciastem tak, aby poleciało ono delikatnie na ścierkę.Posmaruj
biszkopt 3/4 kremu, zostawiając po 1-2 cm z każdego brzegu.Teraz
zwiń ostrożnie roladę zaczynając od dłuższego
boku i kierując się ku środkowi.Wsadź roladę na 15 minut do lodówki do schodzenia.Po tym czasie odkrój po skosie z obu końców rolady dwa grube plastry.Przyłóż je po obu stronach rolady, by imitowały odcięte kawałki drewna (
sęki) i posmaruj całe "polano" i "
sęki" pozostałą 1/4 kremu.Nożem z końcówką zakończoną na okrągło (ewentualnie widelcem) zrób podłużne bruzdy na wzór kory drzewa.Roladę schłodź jeszcze przez minimum 1 godzinę w lodówce. Gotowe! Smacznego!



żródło (lekko zmodyfikowanego) przepisu