ßßß
150 g mąki pszennej50 g mąki ryżowej50 g gorzkiej czekolady1 łyżeczka kakao1 łyżeczka cukru pudru1 łyżeczka masła1 żółtko2 łyżki kwaśnej śmietany1 łyżka rumu1/4 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta solioraz :olej do smażeniacukier do dekoracji
Wykonanie:Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i ostudzić. Dodać do niej miękkie masło, żółtko, rum i śmietanę, wymieszać. Mąkę pszenną połączyć z ryżową, dodać szczyptę soli, proszek i cukier. Mieszankę połączyć z masą czekoladową i wyrobić ciasto, które powinno mieć konsystencję miękkiego ciasta pierogowego. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówceok.30 min. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i przy pomocy radełka pokroić w kwadraty. Naciąć delikatnie rogi i zwinąć je do środka tworząc wiatraczki. Z części ciasta zrobiłam małe trójkąciki, które na środku nacięłam w dwóch miejscach. Gotowe ciastka smażyć w głębokim tłuszczu z obu stron. Gotowe rozłożyć na papierowym ręczniku .Ułożyć na półmisku i posypać drobnym cukrem lub pudrem.
