ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe wiatraczki i trójkąciki

Czekoladowe wiatraczki i trójkąciki

nazwa

Wykonanie

Pieczenie chrustu w tym roku potraktowałam trochę jako fajną zabawę.
Był czerwony , był oszukany, a dzisiaj na czekoladowo/dosłownie/
Mam jeszcze w zapasie przekładany bitą śmietaną........ale to w późniejszym czasie, bo przecież za parę dni też zjadłoby się coś fajnego......A więc póki co, trzeba zawiązać na supełek worek "rozpusty" i zakończyć ten okres smażonych smakowitości miłym akcentem .
Faworki czekoladowe...i nic więcej nie trzeba dodawać,
bo sama nazwa jest wystarczająco wymowna.
Składniki:
150 g mąki pszennej
50 g mąki ryżowej
50 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka masła
1 żółtko
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka rumu
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
oraz :olej do smażenia
cukier do dekoracji
Wykonanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i ostudzić. Dodać do niej miękkie masło, żółtko, rum i śmietanę, wymieszać. Mąkę pszenną połączyć z ryżową, dodać szczyptę soli, proszek i cukier. Mieszankę połączyć z masą czekoladową i wyrobić ciasto, które powinno mieć konsystencję miękkiego ciasta pierogowego. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce
ok.30 min. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i przy pomocy radełka pokroić w kwadraty. Naciąć delikatnie rogi i zwinąć je do środka tworząc wiatraczki. Z części ciasta zrobiłam małe trójkąciki, które na środku nacięłam w dwóch miejscach. Gotowe ciastka smażyć w głębokim tłuszczu z obu stron. Gotowe rozłożyć na papierowym ręczniku .
Ułożyć na półmisku i posypać drobnym cukrem lub pudrem.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2012/02/czekoladowe-wiatraczki-i-trojkaciki.html