Wykonanie
Składniki:- 3
żółtka- 1
jajko- 250g
mąki pszennej- szczypta
soli- 1,5 łyżeczki
rumu- 1/4 szklanki kwaśnej
śmietany- 25g
cukru-
olej do smażenia-
cukier puder do obsypaniaSposób przygotowania:1.
Żółtka,
jajko miksujemy z
cukrem, aż powstanie puszysta masa, następnie dodajemy
śmietanę,
sól,
rum, dalej miksujemy.2. Do masy wsypujemy
mąkę, wyrabiamy ręką ciasto, w razie potrzeby dosypujemy trochę
mąki, formujemy kulkę i wykładamy na stolnicę. Następnie bierzemy wałek i bijemy ciasto przez 10 min., co chwilę je składając, dzięki temu ciasto będzie napowietrzone i ładnie wyrośnie.3. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy prostokąty, środek każdego prostokąta nacinamy i przez otwór przekładamy jeden koniec prostokąta. Smażymy na rozgrzanym
oleju. Gotowe posypujemy
cukrem pudrem.