Wykonanie
PDF
Witam wszystkich po przerwie! Jako, że dziś Tłusty Czwartek, a pączki są kaloryczne, zamieszczam przepis na tradycyjne kruche
faworki lub chruściki. Jak kto woli. Bywa, że idę na łatwiznę i robię je ze zwykłego słodkiego
ciasta drożdżowego. Jednak czasem to musi być właśnie to tradycyjne kruche ciasto na
śmietanie.Składniki:4 szklanki
mąki pszennej,szczypta
soli,4
żółtka,1/2 szklanki gęstej kwaśnej
śmietany,3 łyżki
cukru,
cukier puder,
olej do smażenia (ok. 1l),Przygotowanie:1.
Olej przelej do garnka z grubym dnem i powoli podgrzewaj.2.
Mąkę i pozostałe suche składniki dokładnie wymieszaj w sporej misce.3. Do
mąki dodaj
żółtka i
śmietanę a następnie wyrób ciasto jak na pierogi.4. Ciasto wałkuj podsypując
mąką na grubość ok. 2 - 3 mm. Tnij na paski szerokości 3 cm i dowolnej długości. Nacinaj pośrodku i "wywijaj na drugą stronę".5. Smaż na rozgrzanym
oleju, z obu stron na rumiany kolor. Odsącz na ręczniku papierowym. Jeszcze ciepłe posyp dużą ilością
cukru pudru.RADA: Niektórzy do ciasta dodają
octu lub
spirytusy by nie piły tłuszczu, akurat przy tym przepisie nigdy tego nie stosowałam, ale jeśli ktoś chce może dodać do ciasta łyżkę stołową.Smacznego!!!PDF