ßßß Cookit - przepis na Chrust lub chruściki, zwane też faworkami

Chrust lub chruściki, zwane też faworkami

nazwa

Wykonanie

PDF
Witam wszystkich po przerwie! Jako, że dziś Tłusty Czwartek, a pączki są kaloryczne, zamieszczam przepis na tradycyjne kruche faworki lub chruściki. Jak kto woli. Bywa, że idę na łatwiznę i robię je ze zwykłego słodkiego ciasta drożdżowego. Jednak czasem to musi być właśnie to tradycyjne kruche ciasto na śmietanie.
Składniki:
4 szklanki mąki pszennej,
szczypta soli,
4 żółtka,
1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany,
3 łyżki cukru,
cukier puder,
olej do smażenia (ok. 1l),
Przygotowanie:
1. Olej przelej do garnka z grubym dnem i powoli podgrzewaj.
2. Mąkę i pozostałe suche składniki dokładnie wymieszaj w sporej misce.
3. Do mąki dodaj żółtka i śmietanę a następnie wyrób ciasto jak na pierogi.
4. Ciasto wałkuj podsypując mąką na grubość ok. 2 - 3 mm. Tnij na paski szerokości 3 cm i dowolnej długości. Nacinaj pośrodku i "wywijaj na drugą stronę".
5. Smaż na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiany kolor. Odsącz na ręczniku papierowym. Jeszcze ciepłe posyp dużą ilością cukru pudru.
RADA: Niektórzy do ciasta dodają octu lub spirytusy by nie piły tłuszczu, akurat przy tym przepisie nigdy tego nie stosowałam, ale jeśli ktoś chce może dodać do ciasta łyżkę stołową.
Smacznego!!!
PDF
Źródło:http://alternativekitchen.blogspot.com/2015/02/chrust-lub-chrusciki-zwane-tez-faworkami.html