Wykonanie
Bez
faworków jak i bez pączków Tłusty Czwartek nie istnieje. Dzisiaj przepis na chruściki. Są idealne! Chrupiące, lekko słodkie od pudru. W sam raz do
kawy czy
herbaty.
Składniki :* 30dag
maki pszennej* 4
żółtka* 1
jajko* 5 łyżek kwaśnej
śmietany* 1 łyżka
spirytusu* szczypta
soli*
cukier puder*
olej bądź
smalec do smażenia
Przygotowanie :Do
mąki dodać
żółtka,
jajko,
śmietanę, szczyptę
soli i
spirytus. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie odchodziło od ręki. Odłożyć na pół godziny do lodówki. Ciasto wyłożyć na blat podsypany
mąką i wałkiem uderzać ciasto tak, aż powstaną bąbelki powietrza. Cienko rozwałkować. Radełkiem bądź nożem wycinać paski, dzielić na prostokąty z przecięciem i przekładać ciasto przez tą dziurkę. Smażyć na złoty kolor, odłożyć na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.Posypać
cukrem pudrem.