Wykonanie
Karnawał czas zacząć :) Na pierwszy rzut - przepyszne róże
faworkowe w rozmiarze XXL. Zachwycają zarówno kształtem jak i smakiem, opruszone
cukrem pudrem niczym śniegiem... mmmmm pyszności :)Przepis kilka lat temu znalazłam na tej stronie, nieco go zmieniłam i korzystam do dziś :) Polecam :)Składniki:1,5 szkl.
mąki pszennej tortowejszczypta
soli1
jajko4
żółtka1 łyżka
spirytusu1 łyżka kwaśnej
śmietanycukier puder do posypania
olej do smażeniaWszystkie składniki bardzo dokładnie posiekać i wyrobić gładkie ciasto. Powinno być miękkie ale nie klejące. Jeśli takie jest dodajemy odrobinę
mąki, jeśli za twarde -
śmietanę.Całość podzielić na ok 20 kulek wielkości
orzecha włoskiego. Każdą kulkę rozwałkować bardzo, bardzo cieniutko.W garnuszku o pojemności ok 0,5 litra rozgrzać tłuszcz. (Powinien być nalany do wysokości 1/2 garnuszka). Naczynie w którym smażymy róże ma ogromne znaczenie jako że to właśnie ono nadaje im kształt. Gdy tłuszcz będzie rozgrzany bierzemy rozwałkowany placuszek i szybkim i energicznym ruchem "wpychamy" do garnuszka. Błyskawicznie powinna z niego urosnąć róża. Po chwili patyczkiem przewrócić na druga stronę. Upiec na złoto. Odkładać na ręcznik papierowy do wystudzenia. Wystudzone posypać
cukrem pudrem.Smacznego :)