Wykonanie
Wczoraj obchodziliśmy tłusty czwartek ...Nigdy nie robiłam
faworków, a że mieszkam w UK trudno je tu kupić. Postanowiłam więc zaszaleć i zrobić !! Oto efekty :)Składniki :* 400g
mąki pszennej,* szczypta
soli,* 50g
masła,* 1
jajko,* 4
żółtka,* 3 łyżki
cukru pudru,* 4 łyżki gęstej kwaśnej
śmietany,* 1 łyżka
spirytusu lub
octu,*
olej do smażenia,Przygotowanie :
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy
sól i pokrojone w kawałki
masło. Wszystko rozcieramy palcami.Do drugiej miski wbijamy
żółtka,
jajko i dodajemy
cukier puder. Całość miksujemy na gęsta i puszystą pianę przez minimum 8 minut.Do ubitych już
jajek dodajemy
mąkę z
masłem,
śmietanę i
spirytus lub
ocet, wszystko dokładnie zagnieść w jednolita masę.Ciasto przekładamy do miski i odstawiamy na 30 minut aby zmiękło i było łatwiejsze do wałkowania. Podczas wałkowania należy wtłoczyć do ciasta jak najwięcej powietrza można to zrobić na dwa sposoby : ubijać ciasto wałkiem przez około 15 minut lub rozwałkować składać na pól, znów rozwałkować. Należy wykonywać te czynności jak najdłużej.Wyrobione w ten sposób ciasto rozwałkowujemy na bardzo cieniutkie placki i nożem, radełkiem lub nożem do pizzy tniemy na paski około 10 cm na 3 cm. W środku każdego paska robimy nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta. Układamy jeden obok drugiego.W szerokim garnku lub wysokiej patelni rozgrzewamy do około 180 stopni
olej około 4 cm głębokości i wrzucamy maksymalnie 3
faworki na raz. Smażymy około 15 sekund z każdej strony. Przewracamy używając wykałaczek do szaszłyków.Usmażone
faworki wyjmujemy na ręczniki papierowe, aby odsączyć z nich tłuszcz.Gdy
faworki wystygną posypujemy je
cukrem pudrem.