Wykonanie
Dawno temu.Robiłam raz z mamą.Teraz robiłam.Z moim ukochanym.
Faworki błyskawiczne, czyli chrustinspiracja
![](/Data/Images/www.dusiowakuchnia.pl\2012_slash_02_slash_faworki/l/935574953.jpg)
2 szklanki
mąki pszennejłyżka miękkiego
masła3 duże
żółtka1
jajko7 łyżek
śmietany1 duża łyżka
spirytusu lub
octuolej do smażenia
cukier puder do posypaniaWszystkie składniki dobrze zagnieść - dobrze jest zatrudnić pomocnika płci męskiej.Ciasto cienko rozwałkować.Wykrajać prostokąty, a na środku prostokąta robić nacięcia.Przez nacięcie przepleść jeden z końców prostokąta.
Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu w garnku lub we frytownicy (180st.C).Odkładać do odsączenia na papierowy ręcznik.Podawać posypane
cukrem pudrem.
![](/Data/Images/www.dusiowakuchnia.pl\2012_slash_02_slash_faworki/l/2105482740.jpg)
![](/Data/Images/www.dusiowakuchnia.pl\2012_slash_02_slash_faworki/l/-87103456.jpg)