Wykonanie
Dzisiaj zapraszamy Was na pyszne
faworki. Wprawdzie jest z nimi nieco „zabawy”, ale ich smak jest tego wart! Poza tym jeśli zrobicie takie słodkości samodzielnie to wiecie, że nie zawierają żadnych polepszaczy smaków, czy konserwantów. Smak i gwarancja jakości to cechy, które powinny Was skusić na własnoręczne przygotowanie tych łakoci :)Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku.
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera glutenCzas przygotowania: 1,5hIlość porcji: duża miskaSkładniki:400g
mąki pszennej50g
masła ( 3-4 łyżki)4 łyżki gęstej
śmietany 12 %4
żółtka1
jajko1 łyżka
cukru pudru1 łyżka
spirytusu lub
octuPonadto:2 litry
olejucukier puderRobienie wyśmienitych chrustów zaczynamy od przesiania
mąki do miski. Następnie dodajemy pokrojone na małe kawałeczki
masło o temperaturze pokojowej.
Masło dokładnie łączymy z
mąka rozcierając je w rękach. Odstawiamy na bok.W drugiej misce ubijamy przez kilka minut
jajko i
żółtka z łyżką
cukru pudru. Miksujemy do powstania gęstej i puszystej piany. Łączymy zawartość obu misek. Całość mieszamy, dodajemy
śmietanę i
spirytus. Ponownie mieszamy. Można to robić przy pomocy miksera, ale ja osobiście preferuje wyłożyć wszystko na blat i wymieszać dokładnie rękami, aż do powstania jednolitej masy. Ciasto powinno być twarde i zbite. Formujemy z niego kulkę, wkładamy ją do miski, przykrywamy i odkładamy na ok 30 minut.Wykładamy ciasto na blat, dzielimy na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy na cienkie placki. Nożem wycinamy paski, na środku każdego paska robimy nacięcie przez które przewlekamy jeden koniec ciasta. Tak przygotowane
faworki układamy na blacie. Do garnka wlewamy
olej i podgrzewamy. Na próbę wkładamy jednego
faworka i czekamy, aż troszkę spuchnie i zbrązowieje. Po zarumienieniu się odwracamy go na druga stronę czekamy, aż się zarumieni i wyjmujemy na wcześniej przygotowany talerz wyłożony ręcznikami papierowymi (wchłoną nadmiar
oleju). Następnie przekładamy go do miski i posypujemy
cukrem pudrem. Resztę
faworków smażymy w ten sam sposób wkładając po ok 5 do garnka (samemu trzeba ocenić ile
faworków naraz włożyć naraz). Miłej zabawy i Smacznego.