Wykonanie
Z tego samego ciasta co na
faworki możemy zrobić śliczne róże karnawałowe. Będą pięknie prezentowały się na
stole.
Składniki :* 30dag
maki pszennej* 4
żółtka* 1
jajko* 5 łyżek kwaśnej
śmietany* 1 łyżka
spirytusu* szczypta
soli*
cukier puder* twarda
marmolada różana*
olej bądź
smalec do smażenia
Przygotowanie :Do
mąki dodać
żółtka,
jajko,
śmietanę, szczyptę
soli i
spirytus. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie odchodziło od ręki. Odłożyć na pół godziny do lodówki. Ciasto wyłożyć na blat podsypany
mąką i wałkiem uderzać ciasto tak, aż powstaną bąbelki powietrza. Cienko rozwałkować. Przygotować trzy różne
okręgi, wycinać z ciasta kółka i każde nadciąć delikatnie w kilku miejscach nożem. Zlepić kółeczka za pomocą
białka i smażyć na złoty kolor od strony tego mniejszego kółka. Odsączyć na ręczniku papierowym. W każdą różę nakładać szprycą po trochę
marmolady. Oprószyć
cukrem pudrem.