ßßß
Idealnie kruche ciasto z delikatnym czekoladowym musem. Szybkie i proste w przygotowaniu. Tylko trzeba odczekać 24 godziny, żeby mus stężał. Moim zdaniem powinna być dodana do niego żelatyna, bo nawet po całym dniu w lodówce mus był jeszcze za rzadki. Odpowiedniej konsystencji nabrał po 48 godzinach. Proponuję 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 4 łyżkach ciepłej wody i dodać (kiedy ostygnie) do rozpuszczonej czekolady. Spód ciasta nie jest zbyt słodki, dlatego jeśli lubicie mega słodkie ciasta proponuję dać więcej cukru. Mnie taki odpowiadał.SkładnikiCiasto:mąka pszenna, 1 i 1/4 szklankikakao, 2 płaskie łyżkimasło, 125 gramproszek do pieczenia, 1 łyżeczkacukier puder, 1/2 szklankiżółtka, 2 sztukiśmietana, 1 i 1/2 łyżkiMus:czekolada mleczna, 150 gramczekolada gorzka, 50 gramjajka, 4 sztukicukier puder, 4 łyżkisól, szczyptaSposób przygotowania1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć w gładką masę. Jeśli będzie się kleiło dodać jeszcze trochę mąki. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Formę o średnicy 30 cm wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować i ułożyć na blaszce (boki na wysokości 3 cm również pokryć ciastem). Przykryć folią aluminiową wsypać i groch lub fasolę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (funkcja góra-dół). Piec przez 10 minut. Następnie ściągnąć obciążenie i folię, piec kolejne 10 minut.2. Czekolady połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dodać cukier. Kiedy czekolada będzie prawie wystudzona dodać żółtka. Dokładnie wymieszać. Masa bardzo stężeje. Dodać 3 łyżki piany i ponownie dokładnie wymieszać. Następnie dodać resztę piany i bardzo delikatnie połączyć. Przelać na zimny spód z kruchego ciasta. Wstawić do lodówki na 24 godziny.globalpharmonline.net