Wykonanie

CIASTO
DYNIOWE Z KREMEM
CYNAMONOWYMSezon
dyniowy w pełni, dlatego prezentuję Wam bardzo smaczne ciasto
dyniowe. Składa się ono z
trzech wilgotnych i mięciutkich placków, przełożonych słodkim
cynamonowym kremem. I muszę tu dodać, że krem nie należy do najmniej kalorycznych (jego składniki to
masło,
cukier puder,
cynamon i
przyprawa korzenna), ale nadaje ciastu wyrazistości. Ciasto długo zachowuje świeżość dzięki dodatkowi aż 450 g puree z dyni. I znowu proponuję
dynię odmiany Hokkaido, jest naprawdę pyszna. Minus za to, że do upieczenia
dyniowego ciasta potrzeba aż
trzech małych tortownic, więc jeśli macie taką możliwość pożyczcie brakujące tortownice od mam czy babć (ja dziękuję
Madzi:)). Dzisiejsze ciasto przypomina mi w smaku ciasto
marchewkowe, jednak jest od niego delikatniejsze i lżejsze. Z okazji zbliżającego się Halloween ozdobiłam je pajęczyną z lukru i trochę "upasionymi" pająkami:D Od dziś na blogu będziecie mogli znaleźć więcej halloweenowych inspiracji
między przepisami na inne potrawy. Serdecznie zapraszam!SKŁADNIKI na 3 placki:1 kostka (200 g) miękkiego
masła1,5 szklanki
brązowego cukru4 duże
jajka450 g puree z dyni (najlepiej odmiany Hokkaido)3 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
cynamonu2 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 łyżeczki
sody oczyszczonej1/4 łyżeczki
soli3/4 szklanki
mleka1 szklanka miękkiego
masła3,5 szklanki
cukru pudru1 łyżeczka
cynamonu0,5 łyżeczki
przyprawy do piernikaSKŁADNIKI na
lukier:80 g
cukru pudru2 łyżki ciemnego
kakaoodrobina
wodyWYKONANIE:PLACKI:Przygotuj
pure z dyni.
Dynię dokładnie umyj i pokrój na kawałki, nie muszą być równe.Na patelni rozgrzej 1 czubata łyżkę
masła, wrzuć pokrojoną
dynię i duś pod przykryciem około 10 minut od czasu do czasu mieszając, żeby
dynia się nie przypaliła.Miękką
dynię przełóż do blendera i zmiksuj na gładkie puree.Puree pozostaw do ostygnięcia.Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C (z termoobiegiem).W misce utrzyj miękkie
masło i
cukier na puszystą masę.Dodaj po jednym
jajku, miksując dokładnie po każdym dodaniu.W osobnej misce wymieszaj
mąkę,
cynamon,
proszek do pieczenia,
sodę i
sól.Dodaj sypkie składniki do masy jajeczno-dyniowej na przemian z
mlekiem. Zmiksuj wszystko krótko, ale dokładnie.Dna 3-ch tortownic o średnicy 20-22 cm wyłóż folią aluminiową i posmaruj
olejem.
Boków nie smaruj.Ciasto podziel równo na trzy części i napełnij nim tortownice.Wstaw do nagrzanego piekarnika na dwie półki i piecz około 18-20 minut.Upieczone placki wyjmij i ostudź. posmaruj kremem
cynamonowym. Czarnym lukrem zrób pajęczynę i pająki. Smacznego!Miękkie
masło utrzyj w misce na puszystą masę.Dodaj do niego
cukier puder,
cynamon i
przyprawę do piernika i ucieraj do rozpuszczenia się
cukru, na bardzo gładką masę.
LUKIER:
Cukier puder,
kakao i odrobinę
wody wymieszaj w szklance do uzyskania pożądanej konsystencji.SKŁADNIE CIASTA:Połóż pierwszy placek na ozdobnym talerzu lub paterze. Posmaruj jedną częścią kremu
cynamonowego. Przykryj drugim plackiem. Posmaruj drugą częścią kremu. Połóż ostatni placek i ostatnią warstwę kremu, którą posmaruj również boki ciasta. Czarnym lukrem zrób pajęczynę i pająki. Smacznego!


