ßßß
CIASTO DYNIOWE Z KREMEM CYNAMONOWYMSezon dyniowy w pełni, dlatego prezentuję Wam bardzo smaczne ciasto dyniowe. Składa się ono z trzech wilgotnych i mięciutkich placków, przełożonych słodkim cynamonowym kremem. I muszę tu dodać, że krem nie należy do najmniej kalorycznych (jego składniki to masło, cukier puder, cynamon i przyprawa korzenna), ale nadaje ciastu wyrazistości. Ciasto długo zachowuje świeżość dzięki dodatkowi aż 450 g puree z dyni. I znowu proponuję dynię odmiany Hokkaido, jest naprawdę pyszna. Minus za to, że do upieczenia dyniowego ciasta potrzeba aż trzech małych tortownic, więc jeśli macie taką możliwość pożyczcie brakujące tortownice od mam czy babć (ja dziękuję Madzi:)). Dzisiejsze ciasto przypomina mi w smaku ciasto marchewkowe, jednak jest od niego delikatniejsze i lżejsze. Z okazji zbliżającego się Halloween ozdobiłam je pajęczyną z lukru i trochę "upasionymi" pająkami:D Od dziś na blogu będziecie mogli znaleźć więcej halloweenowych inspiracji między przepisami na inne potrawy. Serdecznie zapraszam!SKŁADNIKI na 3 placki:1 kostka (200 g) miękkiego masła1,5 szklanki brązowego cukru4 duże jajka450 g puree z dyni (najlepiej odmiany Hokkaido)3 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka cynamonu2 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 łyżeczki sody oczyszczonej1/4 łyżeczki soli3/4 szklanki mleka1 szklanka miękkiego masła3,5 szklanki cukru pudru1 łyżeczka cynamonu0,5 łyżeczki przyprawy do piernikaSKŁADNIKI na lukier:80 g cukru pudru2 łyżki ciemnego kakaoodrobina wodyWYKONANIE:PLACKI:Przygotuj pure z dyni. Dynię dokładnie umyj i pokrój na kawałki, nie muszą być równe.Na patelni rozgrzej 1 czubata łyżkę masła, wrzuć pokrojoną dynię i duś pod przykryciem około 10 minut od czasu do czasu mieszając, żeby dynia się nie przypaliła.Miękką dynię przełóż do blendera i zmiksuj na gładkie puree.Puree pozostaw do ostygnięcia.Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C (z termoobiegiem).W misce utrzyj miękkie masło i cukier na puszystą masę.Dodaj po jednym jajku, miksując dokładnie po każdym dodaniu.W osobnej misce wymieszaj mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól.Dodaj sypkie składniki do masy jajeczno-dyniowej na przemian z mlekiem. Zmiksuj wszystko krótko, ale dokładnie.Dna 3-ch tortownic o średnicy 20-22 cm wyłóż folią aluminiową i posmaruj olejem. Boków nie smaruj.Ciasto podziel równo na trzy części i napełnij nim tortownice.Wstaw do nagrzanego piekarnika na dwie półki i piecz około 18-20 minut.Upieczone placki wyjmij i ostudź. posmaruj kremem cynamonowym. Czarnym lukrem zrób pajęczynę i pająki. Smacznego!Miękkie masło utrzyj w misce na puszystą masę.Dodaj do niego cukier puder, cynamon i przyprawę do piernika i ucieraj do rozpuszczenia się cukru, na bardzo gładką masę.LUKIER:Cukier puder, kakao i odrobinę wody wymieszaj w szklance do uzyskania pożądanej konsystencji.SKŁADNIE CIASTA:Połóż pierwszy placek na ozdobnym talerzu lub paterze. Posmaruj jedną częścią kremu cynamonowego. Przykryj drugim plackiem. Posmaruj drugą częścią kremu. Połóż ostatni placek i ostatnią warstwę kremu, którą posmaruj również boki ciasta. Czarnym lukrem zrób pajęczynę i pająki. Smacznego!

