ßßß

Składniki:320 g mąki pszennej pełnoziarnistej50 g brązowego cukru (można dać mniej)2 łyżeczki proszku do pieczenia1 1/2 łyżeczki przyprawy do placka dyniowego1/4 łyżeczki sody1/4 łyżeczki soli90 g masła60 g suszonej żurawiny2 jajka110 g śmietany kremówki110 g puree z dyni1 jajko (lub mleko) - do posmarowaniaWykonanie:Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, przyprawę, sodę i sól. Dodaj masło i posiekaj nożem, aż powstaną grudki. Dodaj żurawinę i wymieszaj.W drugiej misce wymieszaj jajka, śmietankę i dynię. Dodaj do mąki i wymieszaj przy użyciu noża. Składniki mają się tylko połączyć, nie można wyrabiać za długo.Wyłóż ciasto na stolnicę posypaną mąką. Ugnieć 10 do 12 razy, aż ciasto będzie prawie gładkie. Rozwałkuj w okrąg o wysokości 2 cm i przetnij na 8 trójkątów. Sconsy wyłóż na przygotowanej blasze.W małej miseczce wymieszaj 1 jajko z wodą (lub użyj samego mleka). Posmaruj wierzch i boki bułeczek. Piecz 15 - 20 minut, aż się zezłocą. Pozwól upieczonym bułeczkom ostygnąć przez kilka minut. Jedz ciepłe.
/wydrukuj przepis/