Wykonanie
Robiłam już kilka rodzajów tych nieskomplikowanych bułeczek, ale
dyniowe po raz pierwszy. Na pewno też nie po raz ostatni. Ta wersja jest dość słodka, ale przepyszna. Zobaczyłam je na tej stronie, ale pominęłam dodatek
masła i pestek w karmelu. Może następnym razem?


Składniki:320 g
mąki pszennej pełnoziarnistej50 g
brązowego cukru (można dać mniej)2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 1/2 łyżeczki
przyprawy do placka
dyniowego1/4 łyżeczki
sody1/4 łyżeczki
soli90 g
masła60 g
suszonej żurawiny2
jajka110 g
śmietany kremówki110 g puree z dyni1
jajko (lub
mleko) - do posmarowaniaWykonanie:Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.W dużej misce wymieszaj
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia,
przyprawę,
sodę i
sól. Dodaj
masło i posiekaj nożem, aż powstaną grudki. Dodaj
żurawinę i wymieszaj.W drugiej misce wymieszaj
jajka,
śmietankę i
dynię. Dodaj do
mąki i wymieszaj przy użyciu noża. Składniki mają się tylko połączyć, nie można wyrabiać za długo.Wyłóż ciasto na stolnicę posypaną
mąką. Ugnieć 10 do 12
razy, aż ciasto będzie prawie gładkie. Rozwałkuj w okrąg o wysokości 2 cm i przetnij na 8 trójkątów. Sconsy wyłóż na przygotowanej blasze.W małej miseczce wymieszaj 1
jajko z
wodą (lub użyj samego
mleka). Posmaruj wierzch i boki bułeczek. Piecz 15 - 20 minut, aż się zezłocą. Pozwól upieczonym bułeczkom ostygnąć przez kilka minut. Jedz ciepłe.

/wydrukuj przepis/