ßßß
Ciasto miodowe, smakujące jak wyborny piernik. Gęste, lepkie, aromatyczne, miękkie, bardzo długo utrzymujące świeżość. I uprzedzam - mocno sycące! Bardzo, bardzo nam smakowało...Składniki:500 g mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia140 g jasnego brązowego cukru3 łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczka przyprawy do piernika2 jajka250 g masła300 ml lub 500 g golden syrupu300 ml mlekaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Tortownicę o średnicy 25 cm wyścielić papierem do pieczenia - w ten sposób, by papier tworzył rękaw jeszcze nad tortownicą (ciasto mocno rośnie).W naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i przyprawę do piernika; przesiać.W małym naczyniu roztrzepać jajka. W rondelku umieścić masło i golden syrup, lekko podgrzać, do rozpuszczenia masła i wymieszania składników. Dodać mleko, wymieszać. Poczekać aż przestygnie, połączyć z jajkami i z mąką, wymieszać tylko do połączenia się składników. Przelać do tortownicy.Piec około 75 - 90 minut w temperaturze 180 - 190ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.Smacznego :-).
Źródło przepisu - Nigella Lawson 'Feast'.