Wykonanie

Ciasto
miodowe, smakujące jak wyborny piernik. Gęste, lepkie, aromatyczne, miękkie, bardzo długo utrzymujące świeżość. I uprzedzam - mocno sycące! Bardzo, bardzo nam smakowało...Składniki:500 g
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia140 g jasnego
brązowego cukru3 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
przyprawy do piernika2
jajka250 g
masła300 ml lub 500 g golden
syrupu300 ml
mlekaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Tortownicę o średnicy 25 cm wyścielić papierem do pieczenia - w ten sposób, by papier tworzył rękaw jeszcze nad tortownicą (ciasto mocno rośnie).W naczyniu wymieszać
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
cukier i
przyprawę do piernika; przesiać.W małym naczyniu roztrzepać
jajka. W rondelku umieścić
masło i golden
syrup, lekko podgrzać, do rozpuszczenia
masła i wymieszania składników. Dodać
mleko, wymieszać. Poczekać aż przestygnie, połączyć z
jajkami i z
mąką, wymieszać tylko do połączenia się składników. Przelać do tortownicy.Piec około 75 - 90 minut w temperaturze 180 - 190ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.Smacznego :-).

Źródło przepisu - Nigella Lawson 'Feast'.