ßßß
No i znowu dynia - tym razem w postaci deseru. Korzenna nutka cynamonu sprawia, że smakuje nieco "zimowo". Frosting czekoladowy nie jest konieczny do dopełnienia smaku, równie dobrze babeczki można spałaszować z kubkiem gęstej, gorącej czekolady albo z gorzką herbatą. Wybór należy do Was :-)Przepis pochodzi z książki "The Hummingbird Bakery. Cookbook"
Co będzie potrzebne?(na 12 babeczek)Babeczki:120 g mąki pszennej140 g drobnego cukru do wypieków1 łyżka proszku do pieczenia1,5 łyżeczki zmielonego cynamonuszczypta soli40 g masła (w temperaturze pokojowej)120 ml mleka2 jajka200 g puree dyniowego*+ mikser, miska, papilotki, forma na muffinyKrem czekoladowy:150 g cukru pudru50 g masła (w temperaturze pokojowej)20 g kakao (gorzkiego do wypieków)20 ml mleka+ mikser, miskaJak to zrobić?Babeczki:Piekarnik nagrzewamy do 170°C (termoobieg).Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, sól i masło umieszczamy w misce i ubijamy mikserem na wolnych obrotach, aż wszystko dobrze się wymiesza. Powoli wlewamy mleko i ubijamy do połączenia. Dodajemy jajka i ubijamy na wysokich obrotach. Na koniec dodajemy puree z dyni i mieszamy (już ręcznie) aż wszystko razem utworzy jednolitą masę.Gotowe ciasto wykładamy do papilotek, do 2/3 ich wysokości (po ok. dwie czubate łyżki na jedną foremkę). Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut (albo do suchego patyczka). Pozwalamy im lekko ostygnąć w piekarniku, następnie wykładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia. Ozdabiamy kremem.Krem czekoladowy:Cukier puder, kakao i masło ubijamy mikserem do połączenia. Partiami wlewamy mleko i ubijamy kolejne 5 minut, do czasu aż krem będzie gładki. Przekładamy do rękawa cukierniczego albo rozsmarowujemy łyżką na babeczkach.Smacznego! :-)* Puree z dyni najlepiej zrobić samodzielnie. W tym celu myjemy dynię, wyciągamy z niej pestki oraz miękisz, kroimy w plastry i układamy na blaszce, na papierze do pieczenia. Przykrywamy folią i pieczemy przez ok. 70-90 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C . Następnie, już ostudzoną, wyjmujemy, pozbawiamy skórki i ucieramy na gładką masę blenderem.
