Wykonanie

No i znowu
dynia - tym razem w postaci deseru. Korzenna nutka
cynamonu sprawia, że smakuje nieco "zimowo". Frosting
czekoladowy nie jest konieczny do dopełnienia smaku, równie dobrze babeczki można spałaszować z
kubkiem gęstej, gorącej
czekolady albo z gorzką
herbatą. Wybór należy do Was :-)Przepis pochodzi z książki "The Hummingbird Bakery. Cookbook"

Co będzie potrzebne?(na 12 babeczek)Babeczki:120 g
mąki pszennej140 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżka
proszku do pieczenia1,5 łyżeczki zmielonego
cynamonuszczypta
soli40 g
masła (w temperaturze pokojowej)120 ml
mleka2
jajka200 g puree
dyniowego*+ mikser, miska, papilotki, forma na muffiny
Krem czekoladowy:150 g
cukru pudru50 g
masła (w temperaturze pokojowej)20 g
kakao (gorzkiego do wypieków)20 ml
mleka+ mikser, miskaJak to zrobić?Babeczki:Piekarnik nagrzewamy do 170°C (termoobieg).
Mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia,
cynamon,
sól i
masło umieszczamy w misce i ubijamy mikserem na wolnych obrotach, aż wszystko dobrze się wymiesza. Powoli wlewamy
mleko i ubijamy do połączenia. Dodajemy
jajka i ubijamy na wysokich obrotach. Na koniec dodajemy puree z dyni i mieszamy (już ręcznie) aż wszystko razem utworzy jednolitą masę.Gotowe ciasto wykładamy do papilotek, do 2/3 ich wysokości (po ok. dwie czubate łyżki na jedną foremkę). Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut (albo do suchego patyczka). Pozwalamy im lekko ostygnąć w piekarniku, następnie wykładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia. Ozdabiamy kremem.
Krem czekoladowy:
Cukier puder,
kakao i
masło ubijamy mikserem do połączenia. Partiami wlewamy
mleko i ubijamy kolejne 5 minut, do czasu aż krem będzie gładki. Przekładamy do rękawa cukierniczego albo rozsmarowujemy łyżką na babeczkach.Smacznego! :-)* Puree z dyni najlepiej zrobić samodzielnie. W tym celu myjemy
dynię, wyciągamy z niej pestki oraz miękisz, kroimy w plastry i układamy na blaszce, na papierze do pieczenia. Przykrywamy folią i pieczemy przez ok. 70-90 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C . Następnie, już ostudzoną, wyjmujemy, pozbawiamy skórki i ucieramy na gładką masę blenderem.

