Wykonanie
Lubicie leniwe poranki, takie kiedy można przygotować śniadanie, które wymaga nieco więcej czasu? My uwielbiamy. Ostatnio, kiedy nie musieliśmy się rano nigdzie spieszyć powstały takie oto
cynamonowe gofry, z przepisy Elizy Mórawskiej z jej książki "Słodkie". Zajadaliśmy z
cytrynowym miodem przywiezionym z Chorwacji i domowymi
dżemami. Ideał.

Składniki (na około 8 - 10 sztuk):230 g
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soli1 łyżeczka
przyprawy do piernika2 łyżeczki
cynamonu1 łyżka
cukru pudru300 ml
mleka (+ ew. 1 - 3 łyżki)20 g stopionego
masła2
jajkamasło lub
olej do smarowania gofrownicyWykonanie:
Żółtka utrzeć z
cukrem. Dodać
mleko i ostudzone
masło. Połączyć z
mąką, proszkiem,
solą i
przyprawami (robiłam to robotem).
Białka ubić na sztywno. Dodać powoli do pozostałych składników i delikatnie wymieszać. Ewentualnie dodać odrobinę
mleka. Gofrownicę rozgrzać i smarować tłuszczem przed każdą kolejną porcją ciasta. Należy uważać, ponieważ ze względy na dodatek przypraw gofry mogą się wydawać upieczone zanim rzeczywiście będą. Powinny być mocno brązowe.
