Wykonanie
Dawno tak pysznych pancakesów nie
jadłam. Puszyste, idealnie
cytrynowe. Dobre zarowno na ciepło jak i na zimno. Można je jeść bez żadnych dodatków. Wspaniałe :) Przepis znaleziony na blogu Co w ksiażce kulinarnej ukryte . Wroteczko dzięki za te pyszności :)
Składniki : ( porcja dla 2 osób )100 g
mąki pszennej250 ml
mleka3 łyżeczki
cukru pudruszczypta
soli1
jajko25 g stopionego
masła1 i 1/2 łyżeczki
oleju roślinnegoskórka starta z jednej większej
cytryny ( myślę, że taka ilość jest idealna, nie są kwaśne a czuć smak i aromat
cytryny )Ja zrobiłam sobie ciasto wieczorem i na drugi dzień z rana usmażyłam ( tak sugeruje
Magda Gessler jak pisze Wrotka). Wroteczka pisze również, że zrobiła masę godzinę przed smażeniem. Myślę, że jakby je usamżyć od razu również będą wyborne :)W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki prócz
skórki cytrynowej. W drugiej mokre. Łączymy je ze sobą na jednolitą, gładką masę, dodajemy skórkę, mieszamy. Odstawiamy na określony czas lub smażymy na złoty kolor z obu stron.Smacznego :)