Wykonanie
Pets de nonnes - małe puszyste pączusie ze znanego Wam parzonego ciasta, alternatywa dla lubianych gniazdek . Popularne we Francji, Belgii i Niemczech, zwłaszcza w okresie karnawału. Do ich przygotowania nie potrzeba rękawa cukierniczego, ciasto parzone nabieramy łyżeczką prosto z misy i wykładamy na rozgrzany
olej. Szybko i sprawnie :-).Bardzo ciekawa jest historia przepisu, który wywodzi się z XVIII wieku. Nazwa pączusi to nic innego jak "pierdnięcia mniszki", "wiatrowe pączki" czy "westchnienia mniszki". Cytuję: "Pets de nonnes powstały w klasztorze Marmoutier koło Tours w Alzacji, znanym niegdyś z doskonałej kuchni. W czasie przygotowań do obchodów dnia patrona, św. Marcina z Tours, wszystkie mniszki krzątały się w kuchni. Nagle rozległ się dźwięk
dziwny i donośny, podobny do stłumionego jęku
organów. Ów dźwięk, który wprawił w osłupienie skonsternowane mniszki, wydała nowicjuszka o imieniu Agnès. Drodze zawstydzona zachwiała się i upuściła łyżkę ciasta do garnka z gorącym tłuszczem."/cytat pochodzi z książki "Głodny mnich czyli sekrety refektarza" Roberta Macieja/Polecam na Tłusty Czwartek, a za zapoznanie mnie z przepisem mocno dziękuję Justynie :-).Składniki na 2 duże talerze:120 ml
wody120 ml
mleka140 g
mąki pszennej80 g
masła3 duże
jajkaszczypta
soliPonadto:
cukier puder do oprószenia
olej do smażeniaW garnku zagotować
wodę z
mlekiem,
masłem i szczyptą
soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą
mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Wystudzić.Wystudzone ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno
jajkami do otrzymania gładkiego ciasta.
Olej rozgrzać w szerokim rondlu (175ºC). Małą łyżeczką nabierać ciasto z misy i wykładać na rozgrzany
olej. Smażyć z obu stron do złotego koloru. Wyjąć, odsączyć na ręczniczku kuchennym. Odłożyć do ostudzenia. Oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego :-).
Źródło przepisu - "Głodny mnich czyli sekrety refektarza" Roberta Macieja, przepis zmodyfikowany.