Wykonanie
Szybki i smaczny piernik z dodatkiem
marchewki. Jest puszysty, delikatny i nie wymaga leżakowania. Można delektować się jego smakiem zaraz po upieczeniu. Polecam!
Składniki:2 szklanki
maki pszennej1 szklanka
cukru pudru1/2 łyżeczki
soli2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 opakowanie
przyprawy do piernika3
jajka1/2 szklanki
oleju1/3 szklanki
mleka1 szklanka
marchwi startej na tarceWykonanie:W jednej misce mieszam składniki mokre, w drugiej mieszam składniki suche. Do suchych wlewam mokre i dodaję startą
marchew. Mieszam łyżką, aż połączą się ze sobą.Kwadratową foremkę o wymiarach 24x24 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto, wyrównuję wierzch i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 1 godzinę, do suchego patyczka. Upieczony wyjmuje i odstawiam do całkowitego wystygnięcia.