Wykonanie

Jedno z moich ulubionych dań. Przygotowuję je najczęściej jako główne danie podczas kolacji ze znajomymi albo serwuję mojej Rodzinie na obiad. Na pierwszy rzut oka potrawa ta wydaje się być trudna do przygotowania, ale nie
dajcie się zwieść pozorom, danie jest naprawdę banalnie proste i nawet początkujący kucharz sobie z nim poradzi. Marynowanego w
oliwie z oliwek,
koperku,
czosnku i
cytrynie łososia zapiekam w foli, a następnie podaję na poduszeczce ze
szpinaku i
sera pleśniowego. Do tego podaję kulki z
ryżu basmati, świeżej
rukoli i słodkiej
kukurydzy. Doskonałe połączenie smaków. Bardzo polecam!SKŁADNIKIna 2 porcje:1 filet z
łososia (około 300 g)
oliwa z oliwek1 łyżeczka skórki otartej z
cytryny3 ząbki
czosnku2 łyżeczki siekanego
koperku1 opakowanie liści
mrożonego szpinaku (lub świeżego w sezonie)1 opakowanie ulubionego
sera pleśniowegoo,5
cebuli1 torebka
ryżu basmati1/3 puszki
kukurydzy konserwowejgarść
rukolimasłosólświeżo zmielony
pieprzpłatki migdałowecytryna do podaniaWYKONANIE:Piekarnik nagrzej do temperatury 220 stopni C .Filet z
łososia umyj, osusz ręcznikiem papierowym i przełóż do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową.Przygotuj marynatę: 3/4 szklanki
oliwy z oliwek wymieszaj z ząbkiem
czosnku przeciśniętym przez praskę, 1 łyżeczką
skórki cytrynowej,
koperkiem,
solą i
pieprzem. Marynatę wylej na
łososia i dobrze rozsmaruj po całości. Zawiń ciasno w folię. Możesz
łososia od razu piec lub wstawić na 2h do lodówki, aby przeszedł marynatą. Ja najczęściej z braku czasu piekę od razu i zawsze jest przepyszny w smaku. Piecz
rybę około 25-30 minut .Ryz basmati ugotuj do miękkości wg zaleceń na opakowaniu. Ugotowany
ryż odcedź i dodaj do niego 1 łyżeczkę
masła, posiekaną drobno
rukolę i
kukurydzę, całość dobrze zmieszaj.Na patelni rozgrzej 2 łyżki
masła, dodaj posiekaną drobno
cebulę i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki
czosnku. Podsmaż lekko. Dorzuć do tego
szpinak i smaż kilka minut, aż
szpinak puści i odparuje
wodę. Do
szpinaku dodaj porwany na kawałki
ser pleśniowy i zamieszaj, niezbyt dokładnie, tak, żeby zostały jeszcze nieroztopione kawałeczki
sera. Dopieprz i dosól do smaku (
soli nie potrzeba wiele).Upraż na patelni garść
płatków migdałowych, na złoto-brązowy kolor.Na talerzu ułóż podłużną porcję
szpinaku, na to wyłóż kawałek upieczonego
łososia i posyp uprażonymi
migdałami.
Ryż basmati nakładaj łyżką do
lodów lub zwykłą łyżka, w formie kulek. Polej dla ozdoby polewą balsamiczną i podaj z Kawałkom
cytryny. Smacznego!



