Zaraz po łososiu moją ulubioną rybą jest pstrąg. Dzisiejsza obiadowa propozycja została oparta na świeżutkim pstrągu tęczowymPotrzebne będą…Do ryby:świeży pstrąg (1 na osobę dorosłą)cebulakoperekcytrynasólpieprzcytrynowyDo ziemniaków:ziemniakiłyżka oliwyłyżeczka masłakopereksólDo szpinaku:opakowanie szpinaku mrożonego2 ząbki czosnkułyżeczka oliwy2 łyżki stołowe serka mascarponesólpieprzPrzygotowanie:Wypatroszonego pstrąga nacieramy z obu stron solą i pieprzemcytrynowym. Nadziewamy pokrojoną w plastry cebulą i pokrojonym koperkiem. Całość skrapiamy sokiem z cytryny. Tak przygotowanego pstrąga wkładamy w rękaw do pieczenia i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po godzinie wkładamy rybę do nagrzanego do temperatury 200 stopni C piekarnika i tak pieczemy przez 30 minut.W tym czasie obieramy ziemniaki i lekko obgotowujemy je w osolonej wodzie. Lekko twarde wyjmujemy i kroimy w plastry. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą i przyprawiamy według uznania. Podpieczone ziemniaki obsypujemy posiekanym koperkiem i dla smaku dodajemy łyżeczkę masła. Zapiekamy jeszcze przez chwilę.Szpinak jest na tyle nielubianą przez dzieci potrawą, że postanowiłam przyrządzić go tak, aby uśpić wyrobiony w tym temacie gust mojej córkiNa rozgrzaną na patelni oliwę wykładamy szpinak i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą oraz wyciśniętymi lub drobno posiekanymi ząbkami czosnku. Całość mieszamy z serkiem mascarpone i jeszcze chwilę gotujemy.Dobór ilości przypraw pozostawiam wedle uznaniaJeśli chodzi o mnie, to preferuję kuchnię raczej „na ostro”SmacznegoBrak powiązanych wpisów.