ßßß Cookit - przepis na pstrąg pieczony w rękawie…

pstrąg pieczony w rękawie…

nazwa

Wykonanie

Zaraz po łososiu moją ulubioną rybą jest pstrąg. Dzisiejsza obiadowa propozycja została oparta na świeżutkim pstrągu tęczowym
Potrzebne będą…
Do ryby:
świeży pstrąg (1 na osobę dorosłą)
cebula
koperek
cytryna
sól
pieprz cytrynowy
Do ziemniaków:
ziemniaki
łyżka oliwy
łyżeczka masła
koperek
sól
Do szpinaku:
opakowanie szpinaku mrożonego
2 ząbki czosnku
łyżeczka oliwy
2 łyżki stołowe serka mascarpone
sól
pieprz
Przygotowanie:
Wypatroszonego pstrąga nacieramy z obu stron solą i pieprzem cytrynowym. Nadziewamy pokrojoną w plastry cebulą i pokrojonym koperkiem. Całość skrapiamy sokiem z cytryny. Tak przygotowanego pstrąga wkładamy w rękaw do pieczenia i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po godzinie wkładamy rybę do nagrzanego do temperatury 200 stopni C piekarnika i tak pieczemy przez 30 minut.
W tym czasie obieramy ziemniaki i lekko obgotowujemy je w osolonej wodzie. Lekko twarde wyjmujemy i kroimy w plastry. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą i przyprawiamy według uznania. Podpieczone ziemniaki obsypujemy posiekanym koperkiem i dla smaku dodajemy łyżeczkę masła. Zapiekamy jeszcze przez chwilę.
Szpinak jest na tyle nielubianą przez dzieci potrawą, że postanowiłam przyrządzić go tak, aby uśpić wyrobiony w tym temacie gust mojej córki
Na rozgrzaną na patelni oliwę wykładamy szpinak i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą oraz wyciśniętymi lub drobno posiekanymi ząbkami czosnku. Całość mieszamy z serkiem mascarpone i jeszcze chwilę gotujemy.
Dobór ilości przypraw pozostawiam wedle uznania
Jeśli chodzi o mnie, to preferuję kuchnię raczej „na ostro”
Smacznego
Brak powiązanych wpisów.
Źródło:http://kuchmiszmasz.blog.pl/2013/02/23/pstrag-pieczony-w-rekawie