Wykonanie
Kiedy nadchodzi sezon na
pomidory,
cukinię i
paprykę możemy zabrać się za przygotowanie jednego z najbardziej popularnych dań jakie goszczą na naszym
stole późnym latem.Danie to przybyło do nas z Węgier, ale leczo można spotkać także w innych krajach. Przyrządza się je z wielu różnych składników, jednak podstawę stanowią
pomidory,
papryka i
cebula.W Polsce przyrządza się często z dodatkiem
cukinii i
bakłażanów.Składniki:- 2 kg dojrzałych
pomidorów- 4 małe
cukinie- 3
czerwone papryki- 2
żółte papryki- 2
czerwone cebule- 2 żółte
cebule- mały kawałek dyni- laska
kiełbasy toruńskiej- kawałek
boczku- łyżeczka
lubczyku- 2 łyżeczki
majeranku- kilka ziaren
pieprzu,
ziela angielskiego oraz jałowca-
natka pietruszki-
koperek- 5
liści laurowych-
sól,
pieprz,
cukier do smakuPrzygotowanie:
Pomidory nacinamy wzdłuż nożem, wrzucamy do gorącej
wody. Kiedy skórka zacznie odchodzić, przekładamy
pomidory do zimnej
wody. Obieramy ze skórki, wycinamy zielone końcówki, kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w dużym garnku i stawiamy na ogniu. Dodajemy również
zioła tj.
majeranek,
lubczyk,
ziele angielskie, ziarna
pieprzu,
jałowiec. Całość mieszamy i gotujemy przez około 1,5-2h.Kiedy
pomidory gotują się przystępujemy do dalszej pracy. Z
cukinii wyciągamy gniazda nasienne (można to zrobić za pomocą łyżeczki) i kroimy ją na mniejsze kawałki. Z
papryki oraz dyni wycinamy pestki i również kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę,
kiełbasę i
boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni.Kiedy
pomidory są już miękkie i widzimy, że utworzył się sos dodajemy pozostałe składniki tzn.
cukinie,
paprykę,
cebulę,
dynię,
kiełbasę,
boczek,
natkę pietruszki,
koperek. Całość mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy do momentu aż wszystkie składniki będą miękkie.Na koniec przyprawiamy dla smaku
pieprzem,
solą oraz
cukrem.