ßßß Cookit - przepis na Leczo - idealna rozgrzewająca zupa na jesienne, chłodne dni

Leczo - idealna rozgrzewająca zupa na jesienne, chłodne dni

nazwa

Wykonanie

Okres lata i jesieni jest najlepszym czasem na przygotowanie lecza. Warzywa o tej porze to bomba witaminowa, aż żal tego nie wykorzystać. Leczo jest smakiem mojego dzieciństwa. Mogłabym go jeść, jeść, jeść. Wcześniej do całości dodawałam fileta z kurczaka lub kiełbasę, jednak mój mąż zawsze temu się sprzeciwia, więc zostało leczo w wersji warzywnej.
Przygotowując potrawę warzywa podsmażam stopniowo, zaczynając od tych najtwardszych, na dość sporym ogniu, na dobrze rozgrzanej oliwie. Warzywa powinny być miękkie, ale też lekko chrupiące. Nie możemy doprowadzić do ich rozgotowania, ponieważ utracą one zbyt dużo wartości odżywczych, a smak będzie nieciekawy. Do całości dodaję mój domowy koncentrat pomidorowy, który nadaje daniu charakterystyczny posmak :)
Składniki:
2 czerwone papryki
1 żółta papryka
1 czerwona cebula
1 średnia cukinia
3 mięsiste pomidory (poza sezonem pomidory w puszcze)
1 słoiczek domowego koncentratu
oliwa z oliwek
ziele angielskie, liść laurowy
sól, pieprz, papryka słodka
Przygotowanie:
1. Pomidory obieramy ze skórki.
2. Paprykę, cukinię, cebulę, pomidory kroimy w grubszą kostkę.
3. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy paprykę, dodajemy pokrojoną cebulę, następnie cukinie i pomidory. Wrzucamy 2 ziarenka ziela angielskiego i liść laurowy. Warzywa gotujemy do momentu, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane.
4. Dodajemy koncentrat pomidorowy, gotujemy. Doprawiamy do smaku.
Szybkie, rozgrzewające jednogarnkowe danie gotowe :)
Źródło:http://filizanka-smakow.blogspot.com/2014/11/leczo-idealna-rozgrzewajaca-zupa-na.html