Wykonanie
Burrito, to pszenne placki wypełnione mięsnym farszem przyprawionym aromatycznymi i pikantnymi dodatkami. Moja wersja burrito nie jest zbyt pikantna, ponieważ będzie je jeść również dziecko (ale już wprawione w jedzeniu lekko pikantnych potraw). Farsz powstał z chudego
mięsa wołowego z dodatkiem
fasoli,
papryki,
kukurydzy i
sosu pomidorowego, jest przepyszny i bardzo sycący.Burrito podaje się z dodatkami
łagodnymi (
śmietana,
sałata,
pomidory,
zioła) lub pikantnymi papryczkami,
tabasco, sosem bbq. Moi ulubionym dodatkiem jest
papryczka jalapeno, która po nagryzieniu sprawia, że łzy cisną się do oczu.Tortille podgrzewa się, wypełnia ciepłym farszem i dodatkami, a następnie jeszcze podgrzewa - to danie podaje się na ciepło.

Składniki:Farsz do burrito:500 g
mielonego mięsa wołowego1 duża biała
cebula1 duża
czerwona papryka3 ząbki
czosnku1 puszka
czerwonej fasoli (400 g)1 mała puszka
kukurydzy (280 g)1 puszka krojonych
pomidorów bez skórki (400 g)200 g
przecieru pomidorowego2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka kuminu2 łyżeczki
oregano1 łyżeczka
słodkiej papryki1/3 łyżeczki
pieprzu cayenne1-2 łyżki
oleju1 szklanka
wodysól i
pieprz do smaku8 tortilli pszennych8 marynowanych papryczek jalapenoziarna z połowy
granatu2
dymki ze
szczypiorkiem8 łyżek kwaśnej
śmietany 18%1/2 szklanki tartego
sera cheddarpęczek świeżej
kolendryPrzygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na
oleju.Następnie dodać
mięso mielone i smażyć na dużym ogniu, aż
mięso będzie przysmażone.Dodać
paprykę oczyszczoną z nasion i pokrojoną w kosteczkę i 1 ząbek
czosnku pokrojony drobno.Następnie zmniejszyć do minimum ogień pod patelnią i dodać
pomidory z puszki (wraz z
sokiem),
przecier pomidorowy,
wodę,
cukier, kumin,
oregano,
pieprz cayenne,
słodką paprykę. Patelnię przykryć pokrywką i dusić składniki farszu ok. 30 minut, aż
pomidory rozpadną się, a
sos pomidorowy bardzo mocno się zredukuje. Farsz powinien być bardzo gęsty i nie powinien wypływać z niego sos. Jest to istotna informacja, ponieważ zbyt w wilgotny farsz, będzie rozmaczał tortillę.Następnie dodać odsączoną z zalewy i przepłukaną sicie
fasolę i
kukurydzę oraz pozostałe 2 ząbki
czosnku drobno pokrojone. Dusić jeszcze 10 minut.Pod koniec duszenia przyprawić farsz do smaku
solą i odrobiną mielonego
czarnego pieprzu.Przed nałożeniem farszu na tortillę, należy każdy placek podgrzewać ok. 1 minuty na suchej patelni. Dzięki temu tortilla będzie miękka, elastyczna i łatwo ją zwijać. Ważne, aby krótko podgrzewać placek, zbyt długi podyt na patelni, wysuszy go i stanie się łamliwy.Smacznego

