ßßß
Składniki:Farsz do burrito:500 g mielonego mięsa wołowego1 duża biała cebula1 duża czerwona papryka3 ząbki czosnku1 puszka czerwonej fasoli (400 g)1 mała puszka kukurydzy (280 g)1 puszka krojonych pomidorów bez skórki (400 g)200 g przecieru pomidorowego2 łyżeczki cukru1 łyżeczka kuminu2 łyżeczki oregano1 łyżeczka słodkiej papryki1/3 łyżeczki pieprzu cayenne1-2 łyżki oleju1 szklanka wodysól i pieprz do smaku8 tortilli pszennych8 marynowanych papryczek jalapenoziarna z połowy granatu2 dymki ze szczypiorkiem8 łyżek kwaśnej śmietany 18%1/2 szklanki tartego sera cheddarpęczek świeżej kolendryPrzygotowanie:Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.Następnie dodać mięso mielone i smażyć na dużym ogniu, aż mięso będzie przysmażone.Dodać paprykę oczyszczoną z nasion i pokrojoną w kosteczkę i 1 ząbek czosnku pokrojony drobno.Następnie zmniejszyć do minimum ogień pod patelnią i dodać pomidory z puszki (wraz z sokiem), przecier pomidorowy,wodę, cukier, kumin, oregano, pieprz cayenne, słodką paprykę. Patelnię przykryć pokrywką i dusić składniki farszu ok. 30 minut, aż pomidory rozpadną się, a sos pomidorowy bardzo mocno się zredukuje. Farsz powinien być bardzo gęsty i nie powinien wypływać z niego sos. Jest to istotna informacja, ponieważ zbyt w wilgotny farsz, będzie rozmaczał tortillę.Następnie dodać odsączoną z zalewy i przepłukaną sicie fasolę i kukurydzę oraz pozostałe 2 ząbki czosnku drobno pokrojone. Dusić jeszcze 10 minut.Pod koniec duszenia przyprawić farsz do smaku solą i odrobiną mielonego czarnego pieprzu.Przed nałożeniem farszu na tortillę, należy każdy placek podgrzewać ok. 1 minuty na suchej patelni. Dzięki temu tortilla będzie miękka, elastyczna i łatwo ją zwijać. Ważne, aby krótko podgrzewać placek, zbyt długi podyt na patelni, wysuszy go i stanie się łamliwy.Smacznego
