Wykonanie

W podróży niełatwo zadbać o to, co się je. Brak czasu, ciągła konieczność przemieszczania się i nieznajomość terenu zmuszają często do sięgnięcia po ogólnodostępne fast-foody, które mogą wydawać się świetną alternatywą od czasu do czasu, ale w ogólnym rozrachunku całkowicie rozstrajają organizm i sprawiają, że już po tygodniu zarzekasz się: nigdy więcej! (oczywiście do następnego razu, aż najdzie cię ochota na smażonego falafela).Po takich wojażach, w oczyszczeniu organizmu pomoże
kapusta - biała, czerwona,
brukselka;
marchewka,
jabłko, zielona
pietruszka,
kasza jaglana, quinoa. Do tego wypijanie sporych ilości ciepłej, przegotowanej
wody, która świetnie wpływa na ciało.
Czerwona kapusta jest niedoceniana w Polsce i uważana za ciężkostrawną - głównie z powodu popularnych dodatków, takich jak
golonka i inne tłuste
mięsa. Nie do końca wiemy jak wydobyć z niej smak. Tu występuję w połączeniu ze słodkim
jabłkiem i
marchewką, a wszystko okraszone szczodrą porcją
miodu i
cytryny. Nie spodziewałam się, że ta
sałatka okaże się taka dobra. Słonawy, bałkański
ser podkreśla jej charakter. Możecie także zastąpić go
fetą.***While traveling it is not easy to take care of what we eat . Lack of
time, the continously need to
move and lack of field-recognition often force us to take up some fast food that may
seem like a great alternative from
time to
time, but overall, completely destroys your
body and after a week
make you swore: never again!After you come back
home from these voyages, cabbage may help you in cleansing the
body - both white and red along with brussels sprouts, carrot, apple, green parsley, millet, quinoa. Also drinking large quantities of warm, boiled water is beneficial for the
body.Red cabbage is underestimated in Poland and is considered difficult to digest - mainly because of the common additions, such as
pork knuckle and other fatty meats.Here it is combined with sweet apple and carrots, all topped with a generous portion of honey and lemon. I did not expect that this salad will be so good . Salty, Balkan cheese emphasizes its character. You can also replace it with
feta cheese .
Sałatka z
czerwonej kapustyczas przygotowania: 15 minutCzego potrzebujesz?1/2 główki małej,
czerwonej kapusty - umyta i poszatkowana1 słodkie, twarde
jabłko - umyte i pokrojone w słupki1 mała
marchewka - obrana i starta na grubej tarcekawałek słonego, bałkańskiego
sera lub
fety - pokrojony w kostkęDressing:3 łyżki
oliwy3 łyżki
wody2 łyżki
miodu1/2 łyżeczki kuminu2 łyżki
soku z cytrynyRed Cabbage Saladpreparation
time: 15 minutesWhat do you need?1/2 head small red cabbage - washed and shredded1 sweet, firm apple - washed and cut into bars1 small carrot - peeled and grated on a coarse gratera piece of salty, Balkan cheese or
feta - dicedDressing:3 tablespoons
olive oil3 tablespoons water2 tablespoons honey1/2 teaspoon cumin2 tablespoons lemon juiceNastępna oczyszczająca
sałatka bazuje na quinoa, którą pierwszy raz
jadłam w Izraelu. Tyle słyszałam już o peruwiańskim złocie - jak potocznie nazywa się ten rodzaj
kaszy - ale nie miałam jeszcze okazji jej spróbować. Kiedy
Marta, mój gospodarz w Izraelu, dowiedziała się o tym, natychmiast przygotowała mi porcję. Po kolacji na zatłoczonym, jerozolimskim markecie odkryłyśmy wzajemne upodobanie do wegetariańskiego jedzenia. Efektem nocnego gotowania była m.in ta pyszna
sałatka.***Next cleansing salad is based on the quinoa, which I ate for the first
time in Israel. I've heard already about Peruvian gold - as this kind of grain is often called - but I have not had a chance yet to try it. When Martha, my host in Israel, learned of this, he immediately prepared me a portion. After dinner at a crowded, Jerusalem supermarket we found out we share the
love for vegetarian food. The result of the night cooking that happened afterwards was this delicious salad.
Sałatka z quinoaczas przygotowania: 40 minutCzego potrzebujesz?1 szklanka ugotowanej quinoa1 pęczek zielonej
pietruszki, poszatkowanypestki z 1/2
granatu300 g
pomidorków koktajlowych2 garści pokruszonych
migdałówDressing: jak wyżejCo teraz?1. Piecz
pomidorki przez 20-30 minut w temp. 200 C.2. Wymieszaj wszystkie składniki.3.
Skrop dressingiem przed podaniem.Quinoa saladpreparation
time: 40 minutesWhat do you need?1 cup of cooked quinoa1 bunch parsley, dicedseeds of half a pomegranate300 g cherry tomatoes2 handfuls of crushed almondsDressing: as aboveWhat now?1 Bake the tomatoes for 20-30 minutes at 200 ° C.2 Mix all the ingredients.3 Drizzle the dressing before serving.