ßßß Cookit - przepis na Dolma mahszi

Dolma mahszi

nazwa

Wykonanie

Dolma mahszi czyli inaczej faszerowana cebula, która jest popularna w kuchni irackiej. Pracochłonna jak polskie gołąbki ale warta poświęconego jej czasu. Jednocześnie dziecinnie prosta i tania. Farsz to kompozycja smaków świeżych ziół i orientalnych przypraw. Oryginalny przepis mówi o melasie uzyskanej z owoców granatu. W Polsce - wiadomo - rzecz nieosiągalna. Mimo pominięcia tego składnika danie ciągle jest pyszne i sycące. Słodki smak cebuli kontrastuje z kwaskowym aromatem sosu pomidorowego. Potrawa zdecydowanie warta polecenia!
Co potrzebujesz?
4 cebule - jak największe
1 szkl ryżu, ugotowany w 2 szkl wody
2 pęczki natki pietruszki, poszatkowane
2 pęczki koperku, poszatkowane
1/2 łodygi pora, poszatkowanej
4 ząbki czosnku, zmiażdżone
5 łyżeczek curry
1 łyżeczka mielonej kolendry
2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczka ostrej papryki
1 puszka krojonych pomidorów
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 szkl bulionu warzywnego
1 łyżka cukru
sól
Co teraz?
1. Odkrój górną i dolną końcówkę cebuli i obierz ją z wierzchniej warstwy. Wstaw do garnka, zalej wodą i gotuj 30 min.
2. W misce wymieszaj ugotowany ryż, poszatkowane zioła, zmiażdżony czosnek, curry, kolendrę, paprykę słodką i ostrą. Dosól do smaku.
3. Ostudź ugotowaną cebulę, przekrój ją wzdłuż i delikatnie rozdziel warstwy. Na każdy płat nakładaj po łyżeczce nadzienia i zwijaj w rulonik. Układaj w żaroodpornym naczyniu.
4. Wymieszaj pomidory, koncentrat i bulion. Wylej na cebulę i piecz w 200 C przez godzinę.
5. Można podawać z jogurtem.
English: Dolma mahshi - Iraqi stuffed onion
Dolma mahshi or stuffed onions,which is popular Iraqi dish . C hildishly simple and cheap. The filling is a mixture of flavors of fresh herbs and oriental spices. The original recipe includes the pomagranate molasses, which for most of us in unavailable . Although omit this ingredient dish is still so delicious . Sweet onion flavor contrasts with the sour aroma of tomato sauce. You must definitely try it!
What do you need?
4 onions - as big as possible
1 cup rice,cooked in 2 cups water
2 bunches of parsley,shredded
2 bunches of dill,shredded
1/2 leek stalks, shredded
4 cloves of garlic, mashed
5 teaspoons of curry
1 tsp ground coriander
2 teaspoons sweet paprika
1/2 teaspoon cayenne pepper
1 can of chopped tomatoes
4 teaspoons of tomato pasta
1 cup vegetable broth
1 tablespoon sugar
salt
What now ?
1. Cut out upper and lower end of the onion and peel it from the top layer . Put into a pot, cover with water and boil 30 minutes .
2. In a bowl,mix the cooked rice, shredded herbs,crushed garlic, curry, coriander, sweet paprika and cayenne pepper . Salt to taste.
3. Cool down cooked onions,cut it along the side and gently separate the layers. For each piece impose a spoonful of the filling and roll . Arrange in an ovenproof dish .
4. Mix the tomatoes, broth and tomato paste . Pour over onion and bake at 400 degrees for one hour .
5. You can serve it with yoghurt.
Źródło:http://alkitchen.blogspot.com/2013/01/dolma-mahszi.html