ßßß
Dolma mahszi czyli inaczej faszerowana cebula, która jest popularna w kuchni irackiej. Pracochłonna jak polskie gołąbki ale warta poświęconego jej czasu. Jednocześnie dziecinnie prosta i tania. Farsz to kompozycja smaków świeżych ziół i orientalnych przypraw. Oryginalny przepis mówi o melasie uzyskanej z owoców granatu. W Polsce - wiadomo - rzecz nieosiągalna. Mimo pominięcia tego składnika danie ciągle jest pyszne i sycące. Słodki smak cebuli kontrastuje z kwaskowym aromatem sosu pomidorowego. Potrawa zdecydowanie warta polecenia!Co potrzebujesz?4 cebule - jak największe1 szkl ryżu, ugotowany w 2 szkl wody2 pęczki natki pietruszki, poszatkowane2 pęczki koperku, poszatkowane1/2 łodygi pora, poszatkowanej4 ząbki czosnku, zmiażdżone5 łyżeczek curry1 łyżeczka mielonej kolendry2 łyżeczki słodkiej papryki1/2 łyżeczka ostrej papryki1 puszka krojonych pomidorów4 łyżeczki koncentratu pomidorowego1 szkl bulionu warzywnego1 łyżka cukrusól
Co teraz?1. Odkrój górną i dolną końcówkę cebuli i obierz ją z wierzchniej warstwy. Wstaw do garnka, zalej wodą i gotuj 30 min.2. W misce wymieszaj ugotowany ryż, poszatkowane zioła, zmiażdżony czosnek, curry, kolendrę, paprykę słodką i ostrą. Dosól do smaku.3. Ostudź ugotowaną cebulę, przekrój ją wzdłuż i delikatnie rozdziel warstwy. Na każdy płat nakładaj po łyżeczce nadzienia i zwijaj w rulonik. Układaj w żaroodpornym naczyniu.4. Wymieszaj pomidory, koncentrat i bulion. Wylej na cebulę i piecz w 200 C przez godzinę.5. Można podawać z jogurtem.English: Dolma mahshi - Iraqi stuffed onionDolma mahshi or stuffed onions,which is popular Iraqi dish . C hildishly simple and cheap. The filling is a mixture of flavors of fresh herbs and oriental spices. The original recipe includes the pomagranate molasses, which for most of us in unavailable . Although omit this ingredient dish is still so delicious . Sweet onion flavor contrasts with the sour aroma of tomato sauce. You must definitely try it!What do you need?4 onions - as big as possible1 cup rice,cooked in 2 cups water2 bunches of parsley,shredded2 bunches of dill,shredded1/2 leek stalks, shredded4 cloves of garlic, mashed5 teaspoons of curry1 tsp ground coriander2 teaspoons sweet paprika1/2 teaspoon cayenne pepper1 can of chopped tomatoes4 teaspoons of tomato pasta1 cup vegetable broth1 tablespoon sugarsaltWhat now ?1. Cut out upper and lower end of the onion and peel it from the top layer . Put into a pot, cover with water and boil 30 minutes .2. In a bowl,mix the cooked rice, shredded herbs,crushed garlic, curry, coriander, sweet paprika and cayenne pepper . Salt to taste.3. Cool down cooked onions,cut it along the side and gently separate the layers. For each piece impose a spoonful of the filling and roll . Arrange in an ovenproof dish .4. Mix the tomatoes, broth and tomato paste . Pour over onion and bake at 400 degrees for one hour .5. You can serve it with yoghurt.
