Wykonanie
Aromatyczne danie z
ryżem,
soczewicą,
marchewką,
pietruszką,
mięsem mielonym i
sosem pomidorowym.

Składniki: (6 porcji)300 g
mięsa mielonego wieprzowego1 łyżeczka
słodkiej papryki1/2 łyżeczki
ostrej papryki200 g
ryżu1 szklanka
czerwonej soczewicyBulion:2 duże
marchewki1
pietruszkanatka pietruszkisól,
pieprz4 szklanki
wodySos pomidorowy:1 puszka
pomidorów1
cebula3 ząbki
czosnkusól,
pieprz,
cukierSposób przygotowania:1.
Bulion: Do garnka wlać 4 szklanki
wody, dodać obraną i pokrojoną w plasterki
marchewkę,
pietruszkę i
natkę pietruszki. Dodać 1/2 łyżeczki
soli,
pieprz. Gotować 20 minut.2.
Sos pomidorowy:
Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na
maśle z
czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Smażyć ok 3 minuty. Dodać
pomidory w puszce.Rozdrobnić widelcem. Doprawić
solą,
pieprzem i
cukrem3.
Mięso mielone doprawić
solą i
pieprzem. Usmażyć rozdrabniając widelcem. Doprawić słodką i
ostrą papryką.4. Do
mięsa mielonego dodać
ryż. Wymieszać i smażyć przez minutę. Dodać
soczewicę. Wymieszać. Wlać
sos pomidorowy.5. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać
bulionem, delikatnie wymieszać. Przykryć folią.6. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 25 minut, wyjąć z piekarnika i pozostawić pod przykryciem przez 5 minut., Potrawa wraz z upływem czasu gęstnieje.



SMACZNEGO!