ßßß Cookit - przepis na TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO NA BISZKOPCIE

TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO NA BISZKOPCIE

nazwa

Wykonanie

Hej, no cóż dziś znowu poniedziałek! i tak w kółko, czas leci, umyka między palcami, a ja wciąż nie potrafię być zadowolona z tego jak go wykorzystuje. Chcę coś zmienić, i to konkretnie. Ustalę sobie jakiś plan, gdy tylko znajdę czas i będę starać się go wcielać w życie. Mam nadzieję, że to będzie dobra koncepcja.
Co do wczoraj... było bardzo przyjemnie. Mamusia rano wstała i czekała na nią jej ulubiona owsianka z serduchem z konfiturki malinowej. Potem przygotowałam obiad, który bardzo jej smakował i chce powtórki, zresztą ja też. Zrobiłam łososia ze szpinakiem w cieście francuskim, a do tego po prostu marcheweczki z patelni z przyprawami. Jadłyśmy aż się uszy trzęsły :p Na deser natomiast zaserwowałam mamie kawusię oraz przepyszny truskawkowy sernik z galaretkę na biszkopcie *-* Rozpuszczał się w ustach. Polecam! Wiadomo nie pobije sernika pieczonego, ale to świetny deser na ciepłe letnie dni :)
Mama była zadowolona! Cieszę się, że wszystko tak jej smakowało, w końcu to wszystko specjalnie dla niej :*
Robiąc te ciasto inspirowałam się przepisem Martyny, dziękuję więc za tak pyszną inspirację!
użyłam tortownicy o średnicy 26cm
Składniki: na biszkopt:
3 jajka
2 łyżki mąki pełnoziarnistej
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jogurtową:
800g jogurtu naturalnego
ok.400g truskawek (nie powiem ile dokładnie, ponieważ dawałam 'na oko')
szklanka cukru trzcinowego
4 łyżki żelatyny + 3/4 szklanki wody na galaretkę:
galaretka truskawkowa (choć równie dobrze można zrobić z malinową)
1/2 litra wody
ok. 400g truskawek (też 'na oko')
Wykonanie:
Ubijamy w misce 3 białka, następnie dodajemy do nich żółtka i mieszamy. Potem wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukier i wszystko dokładnie mieszamy. Przelewamy do formy, wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej otrębami owsianymi. Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni Celsjusza i pieczemy ok.15-20min. Potem studzimy.
Truskawki miksujemy na mus. Następnie do jogurtu dodajemy cukier oraz zmiksowane truskawki. Dokładnie mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Czekamy aż trochę ostygnie. Dodajemy do masy jogurtowej i odstawiamy do lekkiego stężenia do lodówki.
Przygotowujemy galaretkę z pół litra wody i też ostawiamy do lodówki by trochę stężała. Truskawki kroimy w kosteczki czy plasterki, jak to woli.
Tortownicę uszczelniamy folią spożywczą. Na ostudzony biszkopt wlewamy masę jogurtową. Następnie układamy na niej truskawki i wkładamy do lodówki, by stężało. Po czasie dodajemy na górę galaretkę i ponownie wkładay do lodówki. Najlepiej na całą noc.
Potem rozkoszujemy się smakiem pysznego ciacha! Smacznego :)
Co dziś na śniadanie? No na 100% jest to owsianka. Można powiedzieć, że smakuje jak deser Monte. Ma orzechy laskowe oraz kakao. I jest dwu kolorowa :) Co najważniejsze, bardzo gęsta, lepka - po prostu najlepsza <3
śniadanie niefotogeniczne, ale pyszne :)
waniliowa budyniowa owsianka na mleku z zmielonymi orzechami laskowymi oraz kakao
vanillia pudding porridge with milk with the ground hazelnuts and cocoa
Im bardziej zbliżamy się do naszych marzeń, tym bardziej Własna Legenda staje się jedyna, prawdziwą racja bytu.
Paulo Coelho
Trzymajcie dziś kciuki, ważne testy. Znowu stres...
Źródło:http://prettystrawberries.blogspot.com/2013/05/338-truskawkowy-sernik-na-zimno.html