Wykonanie
Hej, no cóż dziś znowu poniedziałek! i tak w kółko, czas leci, umyka
między palcami, a ja wciąż nie potrafię być zadowolona z tego jak go wykorzystuje. Chcę coś zmienić, i to konkretnie. Ustalę sobie jakiś
plan, gdy tylko znajdę czas i
będę starać się go wcielać w życie. Mam nadzieję, że to będzie dobra koncepcja.Co do wczoraj... było bardzo przyjemnie. Mamusia rano wstała i czekała na nią jej ulubiona owsianka z serduchem z
konfiturki malinowej.
Potem przygotowałam obiad, który bardzo jej smakował i chce powtórki, zresztą ja też. Zrobiłam
łososia ze
szpinakiem w cieście francuskim, a do tego po prostu marcheweczki z patelni z
przyprawami. Jadłyśmy aż się uszy trzęsły :p Na deser natomiast zaserwowałam mamie kawusię oraz przepyszny
truskawkowy sernik z
galaretkę na
biszkopcie *-* Rozpuszczał się w ustach. Polecam! Wiadomo nie pobije sernika pieczonego, ale to świetny deser na ciepłe letnie dni :)Mama była zadowolona! Cieszę się, że wszystko tak jej smakowało, w końcu to wszystko specjalnie dla niej :*Robiąc te ciasto inspirowałam się przepisem Martyny, dziękuję więc za tak pyszną inspirację!




użyłam tortownicy o średnicy 26cmSkładniki: na
biszkopt:3
jajka2 łyżki
mąki pełnoziarnistej2 łyżki
mąki pszennej4 łyżki
cukru trzcinowego1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia na masę
jogurtową:800g
jogurtu naturalnegook.400g
truskawek (nie
powiem ile dokładnie, ponieważ
dawałam 'na oko')szklanka
cukru trzcinowego4 łyżki
żelatyny + 3/4 szklanki
wody na
galaretkę:
galaretka truskawkowa (choć równie dobrze można zrobić z
malinową)1/2 litra
wodyok. 400g
truskawek (też 'na oko')Wykonanie:Ubijamy w misce 3
białka, następnie dodajemy do nich
żółtka i mieszamy.
Potem wsypujemy przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia oraz
cukier i wszystko dokładnie mieszamy. Przelewamy do formy, wcześniej wysmarowanej
masłem i posypanej
otrębami owsianymi. Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni Celsjusza i pieczemy ok.15-20min.
Potem studzimy.
Truskawki miksujemy na mus. Następnie do
jogurtu dodajemy
cukier oraz zmiksowane
truskawki. Dokładnie mieszamy.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Czekamy aż trochę ostygnie. Dodajemy do masy jogurtowej i odstawiamy do lekkiego stężenia do lodówki.Przygotowujemy
galaretkę z pół litra
wody i też ostawiamy do lodówki by trochę stężała.
Truskawki kroimy w kosteczki czy plasterki, jak to woli.Tortownicę uszczelniamy folią spożywczą. Na ostudzony
biszkopt wlewamy masę
jogurtową. Następnie układamy na niej
truskawki i wkładamy do lodówki, by stężało. Po czasie dodajemy na górę
galaretkę i ponownie wkładay do lodówki. Najlepiej na całą noc.
Potem rozkoszujemy się smakiem pysznego ciacha! Smacznego :)Co dziś na śniadanie? No na 100% jest to owsianka. Można powiedzieć, że smakuje jak deser
Monte. Ma
orzechy laskowe oraz
kakao. I jest dwu kolorowa :) Co najważniejsze, bardzo gęsta, lepka - po prostu najlepsza <3śniadanie niefotogeniczne, ale pyszne :)



waniliowa budyniowa owsianka na
mleku z zmielonymi
orzechami laskowymi oraz
kakaovanillia
pudding porridge with milk with the ground hazelnuts and cocoa

Im bardziej zbliżamy się do naszych marzeń, tym bardziej Własna Legenda staje się jedyna, prawdziwą racja bytu.Paulo CoelhoTrzymajcie dziś kciuki, ważne testy. Znowu stres...