ßßß Cookit - przepis na "Panna cotta" truskawkowa

"Panna cotta" truskawkowa

nazwa

Wykonanie

To ciasto, to efekt mojej improwizacji z cyklu robię to, co mam w lodówce i w szafie. Gdy moja siostra spróbowała kremu stwierdziła, że smakuje jak Panna Cotta z sosem truskawkowym, dlatego nazwa taka, a nie inna. Wszystkim bardzo smakował a ciasto znikało w błyskawicznym tempie.
Biszkopt kakaowy:
4 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowo - budyniowa:
2 szklanki serka homo
1 budyń śmietankowy z cukrem
2 szklanki mleka
1 opakowanie żelatyny na 1 litr wody
Truskawkowa masa:
2 szklanki zmiksowanych truskawek (mrożonych lub świeżych)
2 galaretki truskawkowe
Białka ubić na sztywno, powoli dodawać cukier i ubijać do jego rozpuszczenia, następnie dodać żółtka. Odstawić mikser, dodać przesianą mąkę, kakao i proszek, delikatnie wymieszać i wylać na średniej wielkości blachę. Piec 25 minut w 170 stopniach.
Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i wystudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Budyń zmiksować i dodawać powoli serek.
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku i dodać do zmiksowanych truskawek. Wystudzić.
Biszkopt lekko zwilżyć wodą i włożyć do blachy lub najlepiej do obręczy z regulowanymi bokami bez dna. Bardzo lubię ten kuchenny gadżet bardzo ułatwia pracę z tego typu ciastami.
Do masy budyniowo-serowej dodać żelatynę. Obie masy przed wylaniem na biszkopt nie powinny jeszcze tężeć. Tak więc najpierw wylewamy białą masę a potem łyżą lub nabierką delikatnie nakładamy truskawkową masę, następnie malutką łyżeczką, kawałek po kawałku próbujemy robić esy-floresy, tzn. próbujemy białą masę wykładać na wierzch czerwonej, dlatego bardzo ważne jest aby masy na tym etapie nie tężały nam zbyt mocno. Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki.
Smacznego.
Źródło:http://jadloiczytadlo.blogspot.com/2014/03/panna-cotta-truskawkowa.html