Wykonanie
            Najwięcej frajdy było przy jej robieniu-robiłam ją z młodszą siostrą cioteczną. Rozniosłyśmy trochę kuchnię, ale efekt był zadowalający :-)Bardzo fajna, dość zwarta, kolorowa i mocno jogurtowa.Składniki:200g 
mąki pszennejłyżka 
kakao150 g 
cukru (lub zamiennika)80 g 
truskawek4 
jajka250g 
jogurtu naturalnegolekko czubata łyżeczka 
proszku do pieczeniałyżeczka ekstraktu 
śmietankowegoPolewa:
galaretka truskawkowapół szkalnki 
wodypół szklanki 
mlekaPrzygotowanie:
Mąkę przesiać i wymieszać z 
proszkiem do pieczenia. 
Jajka zmiksować z 
cukrem, stopniowo dodawać 
mąkę i powoli wlać 
jogurt i miksować do połączenia składników. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać 
kakao, do drugiej zmiksowane wcześniej 
truskawki (gdy masa stanie się zbyt płynna, dodać nieco 
mąki), a do trzeciej 
aromat śmietankowy. Ciasto przelewać do formy na przemian i wstawić do piekarnika. Piec ok. 30 min w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). W tym czasie przygotować polewę - rozpuścić 
galaretkę we wrzącej wodzie. Tężejącą 
galaretkę ubić mikserem.Pod koniec wlać schłodzone 
mleko. Po ostudzeniu wyjąć z formy i polać gotową polewą.